IAEA meeskond alustas oma Brasiilia visiiti esmaspäeval. Ametnikel on plaanis külastada Brasiilia tuumakompleksi Resende linna lähedal, kus toimub Brasiilia uraani rikastamine, teatab BBC.

Brasiilia tuumaenergia komisjoni juht Odair Goncalves ütles, et ta on läbirääkimistega väga rahul. IAEA ja Brasiilia on tema sõnul kokku leppinud, et rahvusvahelised inspektorid võivad nüüd vabamalt kontrollida Brasiilia tuumarikastamistehnoloogiat.

Ta lisas, et ÜRO tuumatehnoloogia valveorganisatsioon ei nõua enam vaba liikumist kõigil objektidel.

“Agentuur on nõustunud, et ka ilma täieliku ligipääsuta on neil võimalik reeglite täitmist kontrollida” ütles Goncalves.

IAEA pole omalt poolt veel kokkulepet kommenteerinud.

Brasiilial on pikki aastaid olnud oma tuumaprogramm, mille käigus töötati välja ka tuumarelva, kuid riik on teatanud oma relvaprogrammide lõpetamisest. Usutakse, et Brasiilia on USA-ga kokku leppinud, et oma vastutulelikkuse eest aitab Washington tal saada alalise koha ÜRO julgeolekunõukogus.

Teisipäeval kavatsevad IAEA inspektorid külastada Resende kompleksi, veendumaks, et tuumamaterjale ei kasutata relvade tootmiseks.

Brasiilia on pikka aega varjanud oma tuumarikastamise programmi, väites, et neil on ainulaadne, teistest arenenum elektro-magnetiline tehnoloogia.

Pentagoni hinnangul soovib Brasiilia aga varjata teatud osi oma tuumaprogrammist, kuna ta on soetanud need rahvusvahelisel mustal turul.