Brasiilia on paiskunud poliitilisse kaosesse ajal, mil riik maadleb suurima majanduslangusega pärast 1930ndaid. Toimuv on Lõuna-Ameerika riigi lõhestanud ja päädinud ägeda võimuvõitlusega Rousseffi ja tema asepresidendi Michel Temeri vahel, kes võtaks ameti esimese tagandamisel üle.

Ettepaneku alamkojale Roussefi tagandamishääletuseks tegi sel nädalal parlamendiliikmetest koosnev kongressi erikomisjon, mille liikmetest 38 hääletas ettepaneku tegemise poolt ja 27 vastu. Komisjon uuris süüdistusi, mille kohaselt Rousseffi manipuleeris riigieelarvega eesmärgiga suurendada kulutusi 2014. aastal oma valimiskampaania ajal ja veel kord mullu majanduskriisi ajal.

Endine vasakpoolne gerilja Rousseff on igasuguseid kuritegusid eitanud.

Roussefi saatus kõigub noateral

Rousseff on viimastel päevadel meeleheitlikult üritanud vältida tagandamist, olles ühenduses kümnete parlamendiliikmetega. Sellegipoolest on tema olukord keeruline, kuna ta on kongressis kaotanud peamised koalitsiooniliitlased, sealhulgas peamise partneri, asepresident Temeri erakonna PMDB.

Kohaliku ajakirjanduse teatel seisab riigipea tagandamise heakskiitmine noateral ning on võimatu ennustada, kas presidendi vastastel õnnestub koguda enda selja taha kaks kolmandikku alamkoja liikmetest. Kui kongress hääletab tagandamise poolt, läheb see küsimus edasi senatisse, kus parlamendi ülemkoda otsustab lihthäälteenamusega, kas võtta Rousseff uurimise alla. Kui senat annab sellele rohelise tuleb, kõrvaldatakse president kohe kuni kuueks kuuks ametist, kuni tema saatuse üle otsustatakse.

Tänavatel tuhanded politseinikud

Brasiilia suurlinnade nagu Brasilia, Sao Paulo ja Rio de Janeiro tänavatele on täna toodud tuhanded politseinikud, et vältida olukorra kontrolli alt väljumist, kui linnades toimuvad presidendi vastaste ja toetajate kogunemised.

Parlamendihoone ette püstitati kahe meetri kõrgune ja ühe kilomeetri pikkune tara.

Avaliku arvamuse küsitluste järgi toetab 60 protsenti 200 miljonist brasiillastest Rousseffi tagandamist, kelle lähiring on seotud riigi ajaloo suurima korruptsiooniskandaaliga riiklikus naftafirmas Petrobras.

Hääletus toimub kohaliku aja järgi kell 14 (Eesti aja järgi kell 20).

Tegemist ei ole esimese korraga, mil Brasiilia presidenti sunnitakse korruptsioonisüüdistuste tõttu ametist lahkuma. Viimati tegi samalaadse tagandamisprotsessi läbi president Fernando Collor
de Mello 1992. aastal.