Need kokkulepped sõlmiti India presidendi Pratibha Patili Brasiilia visiidi käigus, teatab agentuur AFP. Brasiilia president Luiz Inácio Lula da Silva märkis riigipeade kohtumisel, et mõlemad presidendid saavad vahetad kogemusi vaesusega võitlemisel.

„Me mõistame, kui raske meil on võita äärmist vaesust. Kuid me loome tasapisi tingimusi, mis peaks meie rahvaste elu elamisväärsemaks muutma,” ütles Lula da Silva.

India ajalehe The Hindu lisaks leppisid Brasiilia ja India kokku, et ühendavad väed saamaks ÜRO Julgeolekunõukogus alalise liikme staatuse.

Lisaks kirjutati alla memorandumid maavarade kaevandamise ja energeetika, tsiviilkaitse ja humanitaarabi vallas. Samuti sõlmiti vastastikune kurjategijate väljaandmise leping.

Brasiilia on India kõige suurem kaubanduspartner Ladina-Ameerikas. 2007. aastal ületas kahe riigi vaheline kaubavahetus kolm miljardit dollarit (29,6 miljardit krooni), arvatavasti sel aastal on see juba neli miljardit (39,4 miljardit krooni) ning aastaks 2010 kümme miljardit (98,7 miljardit krooni).

Hiljem tahetakse sõlmida ka naftafirmade Petrobras (Brasiilia) ja INGC (India) vaheline strateegilise partnerluse leping.