Kriitikute sõnul kahjustab Belo Monte projekt kohalikku ökosüsteemi ja jätab 50 000 peamiselt põlisrahvaste esindajat kodutuks, teatab BBC News.

Projekt peatati kolm korda seoses kohtuasjadega, kuid viimane kohtuotsus andis valitsusele loa riigi omanduses oleva energiaettevõtte Companhia Hidro Elétrica do São Francisco juhitud konsortsiumiga Norte Energia leping sõlmida.

President Lula ütles lepingu allakirjutamisel neljapäeval pealinnas Brasílias, et oli ise tammi kriitik, enne seda kui projektist rohkem teada sai.

Tammi ehitamine Amazonase lisejõele Xingule riigi põhjaosas Pará osariigis on juba pikka aega suurte vaidluste objektiks olnud. 1990. aastatel projekt hüljati laialdaste protestide tõttu Brasiilias ja mujal maailmas.

Keskkonnakaitsjate sõnul seab 6 kilomeetrit pikk tamm ohtu kohalikud põlisrahvad, 50 000 inimest peavad elukohta muutma ja 500 ruutkilomeetri suurune ala ujutatakse üle.

„Valitsus kirjutas alla Xingu jõe surmaotsusele ja määras tuhanded elanikud väljasaatmisele,” ütles kohalike indiaanlaste juht.

11 000 megavatine hüdroelektrijaam oleks suuruselt kolmas maailmas, pärast Kolme Mäekuru Hiinas ja Itaiput, mis on Brasiilia ja Paraguay ühine.

Elektrijaama maksumuseks ennustatakse 11-17 miljardit dollarit ja see annaks elektrit 23 miljonile majapidamisele.

Ministrite sõnul on hüdroelektrijaamad kasvava majanduse Brasiiliale eluliselt vajalikud ning Amazonase piirkonda kavatsetakse ehitada vähemalt 70 tammi.