Moralese hinnangul võisid Ühendriigid avaldada survet Hispaaniale, Itaaliale, Prantsusmaale ja Portugalile, et nood tema tagasilennul Moskvast keelduksid õhuruumi kasutamise luba andmast, teatab AFP BNS-i vahendusel.

"Meil pole Boliivias USA saatkonda vaja," ütles Morales. "Mina USA saatkonda sulgedes kätt ei väristaks. Meil on au, suveräänsus. Ilma USA-ta oleksime nii poliitiliselt kui demokraatlikult paremad."

Boliivia presidendi lennuk oli kolmapäeval teel Moskvast kodumaale sunnitud tegema vahemaandumise Viinis, sest Prantsusmaa, Itaalia, Hispaania ja Portugal ei andnud talle luba oma õhuruumi siseneda, sest kahtlustasid, et pardal viibib USA luureprogrammide paljastaja Edward Snowden.

Varem oli Boliivia tõrjunud põhjendamatuna Ühendriikide taotluse Snowden neile välja anda, nimetades seda juriidiliselt tühiseks, kuna endine luuretöötaja ei viibi selle riigi territooriumil.

Ladina-Ameerika riikide vasakpoolsed liidrid kogunesid neljapäeval Moralese asjus Boliivia Cochabamba linna kriisikohtumisele.