Nii Austria kui ka Boliivia võimude teatel ei olnud Snowden selles lennukis. Prantsusmaa ja Portugal keeldusid teadetekohaselt Boliiviasse suundunud lennukit oma õhuruumist läbi laskmast, vahendab BBC News.

Boliivia välisminister David Choquehuanca ütles teisipäeval ajakirjanikele, et Prantsusmaa ja Portugal sulgesid oma õhuruumi „suure vale“ pärast, et Snowden on lennuki pardal.

„Me ei tea, kes selle vale välja mõtles, aga me tahame rahvusvahelise kogukonna ees selle president Evo Moralese lennukit tabanud ebaõigluse hukka mõista,“ ütles Choquehuanca.

Austria välisministeeriumi pressiesindaja Alexander Schallenberg ütles, et Snowden ei olnud Boliivia riigipea lennuki pardal.

Boliivia kaitseminister Rubén Saavedra, kes oli samuti lennukis, häbipostitas pärast ettekavatsemata maandumist USA-d.

„See on vaenulik akt Ühendriikide riigidepartemangu poolt, mis on ära kasutanud erinevaid Euroopa valitsusi,“ ütles Saavedra.

Falcon-tüüpi lennukit lubati teadetekohaselt tankida Hispaanias, enne kui see Viini suundus. President Morales viibis kolmapäeva varahommikul väidetavalt Viini Schwechati lennuväljal ja pidas läbirääkimisi oma Boliiviasse naasmise marsruudi üle.

Prantsusmaa ametnikud teatasid, et ei saa kinnitada, kas keeldusid president Moralese lennukile üle Prantsusmaa territooriumi lendamiseks luba andmast. Portugali ametnikke ei saadud kommenteerimiseks kohe kätte.

Boliivia president naasis visiidilt Moskvast, kus Snowden viibib väidetavalt alates 23. juunist Šeremetjevo lennuvälja transiidialal.

Morales ütles Vene televisioonile, et Boliivia ei ole seni Snowdenilt asüülitaotlust saanud, kuid kui selline tuleb, võetakse see kaalumisele.

„Boliivia on valmis vastu võtma inimesi, kes paljastavad spionaaži, kui seda võib nii nimetada,“ ütles Morales.

Nii Morales kui ka Venezuela president Nicolás Maduro viibisid Moskvas maagaasi eksportivate riikide kohtumisel.

Maduro ütles, et ei ole ametlikku asüülitaotlust saanud, kuid väljendas Snowdenile toetust ja ütles, et ta on maailma kaitse Ühendriikide eest ära teeninud.

„Miks nad teda taga kiusavad? Mida ta teinud on? Kas ta lasi välja raketi ja tappis kellegi? Kas ta pani pommi ja tappis kellegi? Ei. Ta hoiab ära sõda,“ ütles Maduro Reutersile.