Briti parlament on Theresa May lahkumisleppe kaks korda maha hääletanud ja keeldus sel nädalal lepet uuesti hääletusele panemast. Kuna lahkumine peaks toimuma juba 29. märtsil, tuleb leppida kaootilise lahkumisega või Brexit ametlikult edasi lükata. Euroopa Komisjonis ja paljudes Euroopa pealinnades arvatakse, et ajapikendus võiks kesta vähemalt selle aasta lõpuni, mis annaks brittidele vaidlemiseks lisaruumi. Siis tuleks Suurbritannial mais osaleda ka eurovalimistel, kuna riik jääb lahkumiseni EL-i täieõiguslikuks liikmeks.

May aga palus eile ülemkogu eesistujale Donald Tuskile saadetud kirjas ajapikendust ainult 30. juunini ja ütles, et eurovalimistel osalemist ta ei soovi. Kui britid eurovalimistel ei osale, on see ajapikendus üldse viimane võimalus leppega lahkuda: menüüsse jääb siis vaid kaootiline Brexit või Brexiti tühistamine.

Nüüd on alanud närvide mäng, kus May pakutud ajapikenduse tagasilükkamiseks piisab ühe riigi vastuhäälest. Eelkõige on vastuseisu väljendanud Prantsusmaa. Euroopa Komisjoni juht Jean-Claude Juncker ütles, et tema hinnangul sel nädalal ajapikenduse kohta otsust ei tule. Tusk lisas, et ajapikendusega võib leppida, ent vaid juhul, kui Briti parlament leppe tuleval nädalal kinnitab. Otsustav sõna on aga 27 liikmesriigil, nende seas Eestil.