Olmert ütles peale kohtumist Blairi tööresidentsis Downing Street 10, et Blair tahab saavutada midagi nii juutide kui palestiinlaste heaks, teatab The Telegraph.

Blairi toetus Iisraeli ühepoolsele lahkumisplaanile on oluline kursimuutus Suurbritannia jaoks. Viimased kolm aastat on Blair toetanud tuliselt nn teekaardi lahendust, mis näeb ette mõlema poole vägivalla lõpetamist ja läbirääkimiste protsessi piiride paika panemiseks ning poliitilise lahenduse leidmiseks.

Blair andis mõista, et kui läbirääkimised osutuvad võimatuks, toetab ta lahkumisplaani. Jaanuaris tuli Palestiina Omavalitsuse aladel võimule islamiterroristlik organisatsioon Hamas, mille platvorm on Iisraeli riigi täielik hävitamine ning islamistliku riigi kehtestamine praegusele juudiriigi alale.

„Läbi on võimalik rääkida ainult inimestega, kes lepivad sinu olemasoluga ja lõpetavad vägivalla,“ ütles Blair ühisel pressikonverentsil Olmertiga. „Me ei saa jätkata sellega, mis meil on. Meil on vaja lahendust või asi langeb tagasi kaosesse.“

Olmert omalt poolt nentis, et ta on valmis siiraks pingutuseks teekaardi alusel läbi rääkima, kuid teekaardi plaani poolt kehtestatud tingimused pole ise läbi räägitavad. Teekaardi plaan nõuab, et palestiinlased tunnistaksid Iisraeli õigust eksisteerida, loobuksid terrorismist ning likvideeriks äärmuslikud relvarühmitused. Iisrael omalt poolt peab lõpetama juudiasunduste rajamise Läänekaldale. Hamas on korduvalt teatanud, et teekaardi tingimused on täiesti vastuvõetamatud.

Olmert on korduvalt lubanud, et kui palestiinlastega pole võimalik läbirääkimisi pidada, siis toob ta juudi asunikud Läänekaldalt ära ning märgib ühepoolselt maha Iisraeli alalise piiri. Piir hakkaks üldises plaanis jooksma Iisraeli põhiterritooriumi ja 1967. aastal vallutatud territooriumi joont mööda, kuid Iisrael on teinud mitmes kohas õgvendusi ning kavatseb ilmselt täielikult jätta enda kätte Jeruusalemma linna need osad, mis tookord vallutati. Olmerti sõnul jääks 90 protsenti praegustest okupeeritud aladest palestiinlaste enda kontrolli alla.