Iraagi suuruselt teises linnas Basras peatunud Blair sõnas vägedele peetud kõnes, et Briti sõdurid on “21. sajandi sõjamehelikkuse uued teerajajad”, kes peavad võitlust terrorismi, massihävitusrelvade ja diktatuuride vastu.

Blair märkis ka, et maailmale on ohuks “islamiäärmusluse viirus” ning “julmad ja repressiivsed riigid, kes arendavad relvi, mis võivad kaasa tuua tohutu hävingu”.

Ka USA kõrval Iraagi sõjas osalemise põhjusena on Blair nimetanud massihävitusrelvi, ehkki ühtki sellist pole sõja järel leitud.

Tegemist oli Blairi teise Iraagi-külastusega alates Saddam Husseini kukutamisest aprillis. Muuhulgas kohtus valitsusjuht Iraagi ajutise valitsuse ameeriklasest juhi Paul Bremeri ning Basra kuberneri Wael Abdullatifiga ning külastas Iraagi politsei õppekeskust.

Alates sõjategevuse algusest mullu 20. märtsil on Iraagis hukkunud 50 Briti sõdurit. Tipphetkedel oli riigis kokku 45 000 Ühendkuningriigi sõjaväelast, tegemist oli brittide suurima välisoperatsiooniga pärast 50 aasta tagust Korea sõda.