Blair toetab USA presidendi George W. Bushi seisukohta, et NATO liitlased võiks anda rohkem sõdureid ja varustust NATO operatsioonide käsutusse maailma kriisikolletes, eelkõige Afganistanis, teatab The Telegraph.

Lisajõudude andmine võimaldaks NATO-l viia rohkem vägesid Afganistani problemaatilistesse lõuna- ja idaprovintsidesse.

Briti ja USA ametnikud hoiatavad, et kui neisse piirkondadesse kiiresti lisavägesid ei viida, tekib reaalne oht, et NATO-t tabab Afganistanis kaotus. Lõuna-Afganistan on peamine Talibani tugiala, just seal piirkonnas toimub ka põhiline moonikasvatus, mille tuludega toetatakse mässulisi relvaüksusi.

Paljud NATO riigid on endale välja kaubelnud tingimuse, et saadavad üksusi Afganistani ainult piirkondadesse, kus on madal risk. Näiteks Saksa kantsler Angela Merkel teatas esmaspäeval, et sõltumata Riia tippkohtumise otsustest ei kavatse Saksamaa oma 2700 Afganistanis olevat sõdurit riigi lõunaossa saata. Ka Itaalia peaminister välistas võimaluse saata riigi vägesid ohtlikumatesse piirkondadesse Afganistanis.

Blairi pressiesindaja sõnul loodab ta veenda Euroopa riikide juhte muutma oma seisukohti. Prantsusmaa on andnud mõista, et võib kaaluda oma poliitika muutmist seoses erandite välja kauplemisega. Pariis andis mõista, et võib olla nõus oma vägede paigutamisega Kabuli piirkonda.