USA president George W. Bush on avaldanud oma lähedaseimale liitlasele survet, et too võtaks isiklikult vastu kongressi aumedali, viitas Londoni ajaleht ühele Briti valitsuse kõrgele allikale.

Blair on väga populaarne Ameerika avalikkuse seas Iraagi sõja kindla toetajana ning Valge Maja usub, et Briti peaministri visiit annaks praegu suure panuse Bushi tagasivalimiskampaaniale, kirjutas nädalaleht.

“Viimasel nädalal on olnud palju telefonikõnesid Valge Maja ja Downing Streeti vahel selle medali üle,” ütles Sunday Mirror valitsusallikale viidates.

“George Bush tahab, et peaminister tuleks Washingtoni ja võtaks vastu medali, mis on Ameerika suurim austusavaldus välismaalasele. Kuid ta (Blair) on keeldunud juba üle aasta ning arusaadaval põhjusel. Ta ei saa Iraagi sõja autasu vastu võtta, kuna Briti ja Ameerika väed riskivad seal endiselt oma eluga,” tsiteeris ajaleht kõrget valitsusallikat.

Blair tunneb muret ka selle üle, et tema visiit Washingtoni edendaks Bushi kampaaniat enne novembris USA-s toimuvaid presidendivalimisi.

“Demokraadid jälgivad olukorda väga hoolikalt ning tõstaksid kära, kui Tony sõidaks Washingtoni, et kohtuda (vabariiklasest) Bushiga nii lähedal presidendivalimistele,” ütles allikas.