Tõenäoline referendumiaeg on alles pärast üldvalimisi.

“Valijaskonnalt tuleks küsida nende arvamust, kui kõik meie küsimused on vastuse saanud, kui kõik üksikasjad on teada, kui seadus on lõplikult viimistletud ja üle kontrollitud… ja kui parlament on seda arutanud ja otsustanud,” ütles Blair parlamendile.

EL-i põhiseaduse vastuvõtmine nurjus mullu detsembris Brüsseli tippkohtumisel peaasjalikult Hispaania ja Poola vastuseisu tõttu. Nüüdseks mõlemad ilmutanud valmidust kompromissile minna.

Mitmed EL-i liikmesriigid kavatsevad põhiseaduse üle rahvahääletuse korraldada, kui sellele on juunis alla kirjutatud. Eitav tulemus üheski riigis saab tõenäoliselt seaduse jõustumisele takistuseks.

Briti ametnikud on arvamusel, et kui juunis ka Euroopa Liidu riikide vahel põhiseaduse asjus kokkulepe saavutatakse, et alga arutelu parlamendis enne kui aasta teisel poolel ja kesta võib see mitu kuud. Blair korraldab üldvalimised ilmselt 2005. aasta mais.

Peaminister on lubanud põhiseadusele alla kirjutada, kui see arvestab Suurbritannia nõudmisi. Ta on tõotanud mitte loovutada kontrolli maksustamise, kaitse- ja välispoliitika üle.

Blairi sõnul on tema sihiks rünnata referendumikampaaniaga EL-i puudutavaid müüte, mida levitavad opositsioonilised konservatiivid ja euroskeptiline meedia.

Suurbritannial on aeg otsustada, kas ta tahab olla Euroopa “juhtiv partner” või muutuda ühenduses marginaalseks jõuks, hoiatas Blair.