Ööl vastu laupäeval ühineb EL-iga kümme uut riiki kokku 75 miljoni elanikuga. Ametlik vastuvõtutseremoonia toimub laupäeval Dublinis.

“Homne liitumine on EL-i siseste muutuste katalüsaator, annab uue hoo Suurbritannia plaanidele ja värske tõuke prioriteetidele, mis on juba praegu Euroopas valitsevad,” kirjutas Blair ajalehes Times.

“Ma usun, et uued liikmed aitavad meil kindlustada, et Euroopa on valmis tuleviku keerulisi väljakutseid vastu võtma,” lisas ta.

Blair ei puudutanud artiklis Iraagi sõjast tingitud koduseid probleeme, vaid keskendus EL-i laienemise potentsiaalsele kasutegurile.

“Inglise keel on enamikus neist riikidest teiseks keeleks. Tähtis on ka, et meil on ühine nägemus Euroopa tulevastest suundumustest,” kirjutas ta uutele liikmesriikidele viidates.

Blairi toetus USA presidendile George W. Bushile Iraagi sõjas kahjustas Suurbritannia suhteid EL-i suurriikide Prantsusmaa ja Saksamaaga, keda Washington tituleeris “vanaks Euroopaks”.

“Euroopa on tugevaim ja tõhusaim Ameerika partneri, mitte tema võistleja või teenrina,” kuulutas ta nüüd.

“EL-i homne itta ja lõunasse laienemine on kasulik nii Euroopale kui Suurbritanniale. Kasulik meie julgeoleku, meie töökohtade ja heaolu seisukohast,” lisas ta.