Blair on ajaloos teine Briti minister, kellel on tulnud kohtu-uurimisel tunnistusi anda.

Briti valitsusjuhi toetus on Iraagi-vaidlusega seoses kukkunud, kuivõrd mingeid massihävitusrelvi pole Iraagist leitud ja valitsuse tähtsa Iraagi-toimiku kahjuks kõnelnud relvaekspert David Kelly vabasurma minek on pingelise uurimise all.

Kümned britid ööbisid vastu neljapäeva Londoni kesklinnas kohtuhoone ees, et näha peaministrit Lord Huttoni juurdluskomisjoni ees tunnistusi andmas.

Kui Blair saabus, vehkisid sõjavastased aktivistid plakatitega, mis nimetasid Blairi “tagaotsituimaks” kurjategijaks ja valetajaks.

Oodati, et kogenud advokaat Blair kaitseb oma leiboristliku valitsuse käitumist argumentide esitamisel Iraagi sõja kasuks, millele enamus britte vastu oli. Kuid tal tuleb vaeva näha, et vastata küsimustele seoses BBC valitsuskriitilise artikli allikaks olnud Kelly kohtlemisega ning tema enesetapu asjaoludega.

“Selle toimiku eesmärgiks oli selgitada meie mure põhjusi ja seda, mispärast me uskusime, et küsimust tuleks arutada,” rääkis Blair oma esinemise avaminuteil.

Blairi sõnul käskis ta pärast 11. septembri rünnakuid koostada toimikuid mitmete paariariikide kohta.

“Pärast 11. septembrit kerkis senisest pakilisemalt paariariikide, massihävitusrelvade ja terrorisidemete küsimus,” ütles Blair. Nende riikide seas oli ka Saddam Husseini juhitud Iraak, lisas ta.

“Tundus, et Iraak sobib eraldi kategooriasse,” ütles Blair, kes isiklikult käskis uurimist alustada, kui Kelly surnuna leiti.

Blairi sõnul polnud tal aimugi, et Kelly oli osalenud 2002. aasta septembris avaldatud toimiku koostamisel, kus muuhulgas väideti, nagu oleks Iraak suuteline 45 minutiga oma keemia- ja biorelvi teele saatma.

Peaminister rääkis, et toona saabus talle “tohutult infot ja tõendeid massihävitusrelvade ja nendega seotud programmide kohta, mis Saddamil olid”.

Vaidlus Iraagi-sõja plaanide üle valjenes ja avalikkus nõudis, et valitsus olemasolevad luureandmed avaldaks, väitis ta.

Hutton küsis, kas Blair nõustub, et Downing Street soovis olemasolevate luureandmete piires võimalikult mõjusat dokumenti. Blair jaatas, kuid kinnitas, et tekst põhines täielikult luurematerjalidel.

“See kõik oli käinud üle minu kirjutuslaua,” kinnitas ta.

Blairi sõnul tulnuks tal tagasi astuda, kui BBC maikuise raadiosaate väide, et toimikus olid liialdatud väited, oleks tõsi olnud.

“Üks asi on öelda, et me pole valitsusega nõus, et me poleks pidanud sõtta minema — selle üle võivad inimestel lahkarvamused olla. Aga kui see süüdistus oleks tõsi olnud, oleks see nõudnud minu tagasiastumist.”

Blairi sõnul süvenes Downing Streeti mure veelgi, kui BBC raporti autor Andrew Gilligan ajaleheusutluses väitis, et peaministri lähedane abi ja meediastrateeg Alastair Campbell oli toimikut muutnud. Sestsaadik ei olnud tegu enam “väikese asjaga”, selgitas ta.