CNN-i reporteri sõnul heidatakse laipu jõgedesse ja ellujäänutel on vaid väikestes kogustes mune ja riisi. Riisiveskid on hävinud, mis jätab piirkonnale vaid 5-päevase varu. Veepumbad on samuti hävinud ning kütust napib.

Katastroof on sundinud Birma tavaliselt salatsevat valitsust välisabi otsima ja hävingust rohkem detaile avaldama. ÜRO teatel ootavad abitöötajad siiski endiselt maale sisenemiseks viisasid.

ÜRO maailma toitlusprogrammil on õnnestunud alustada toidu jagamist Yangoni piirkonnas ja tehakse ettevalmistusi toiduabi saatmiseks Birmasse mujalt Aasiast.

USA president George Bush kutsus teisipäeval huntat üles lubama USA-d appi katastroofi tagajärgi likvideerima. Bushi sõnul ollakse valmis kasutama mereväge kadunute otsimisel ja olukorra stabiliseerimisel.

Satelliidipiltide järgi kontsentreerusid tormikahjustused 30 000 ruutkilomeetri suurusele alale Andamani mere ja Martabani lahe rannikule, kus elab neljandik Birma 57 miljonist elanikust.

Kuigi USA esimene leedi Laura Bush süüdistas Birma valitsevat sõjaväehuntat, et see ei hoiatanud elanikkonda saabuva tormi eest, ütlevad tunnistajad, et riiklikus meedias edastati hoiatus, kuid liiga hilja.

Riiklik raadio teatas, et pühapäevaks kavandatud põhiseaduse muutmise referendum lükatakse paljudes katastroofipiirkondades edasi 24. maile.