Selle sammuga tundub Birma juhtkond tunnistavat katastroofi kogu ulatust, teatab BBC News.

2. mai tormis hukkus valitsuse andmetel 78 000 inimest ning veel 56 000 on jäänud kadunuks.

ÜRO hinnangul on tormi läbi tugevalt kannatanud 2,4 miljonit inimest.

Abiorganisatsioonide sõnul tuleb toitu, ajutisi peavarje ja ravimeid kohe Birmasse juurde toimetada, et vältida uut surmalainet.

Birma kuulutas kolmepäevase ametliku leina välja vaid mõni tund pärast seda kui tema lähim liitlane Hiina alustas oma maavärinaohvrite leinamist.

Birma riigipea kindral Than Shwe külastas pühapäeval ja esmaspäeval esimest korda katastroofipiirkonda.

Singapuris toimunud Kagu-Aasia riikide assotsiatsiooni (ASEAN) kriisikohtumisel nõustus Birma vastu võtma varasemast tunduvalt suuremal määral välisabi, kuid lubas seda riiki saata ainult Aasia organisatsioonidel ja abipersonalil, mitte lääne agentuuridel.

Birma ei luba oma ranniku lähedal asuvatel Briti, USA ja Prantsuse laevadel abisaadetisi üle anda. Samuti ei lubata ÜRO abiorganisatsioonide eksperte tormi räsitud Irrawaddy delta piirkonda.

Inimõigusteorganisatsiooni Human Rights Watch Aasia direktori Brad Adamsi sõnul ei suuda ASEAN-i riigid kogu vajatavat abi pakkuda.

Neljapäeval saabub Birmasse ÜRO peasekretär Ban Ki-moon, kes külastab ka Irrawaddy piirkonda. Seejärel peab ta laupäeval läbirääkimisi Tai pealinnas Bangkokis ning naaseb pühapäeval doonorkonverentsile Birmasse. Ei ole teada, kas ta kohtub ka kindral Than Shwega.