Osama bin Laden, keda kahtlustatakse 2001. aasta 11. septembri terroriaktide kavandamises, ei ole peaaegu kolm nädalat kestnud sõja ajal teinud ühtegi avaldust.

Valitsusametnikud ja analüütikud on hakanud spekuleerima, kas ta valmistab kuskil Afganistani mägikoopas midagi ette või on ta hoopis surnud.

Üks asi on kindel. Kui habetunud islamiradikaal on elus, muigab ta kindlasti. Tema unistus tavaliste moslemite ja USA vastasseisust on saanud tõeks.

Egiptuse president Hosni Mubarak ütles, et Iraagi sõda tekitab “sada uut bin Ladeni”.

“Ta (Osama) oleks väga rõõmus — ta näeb seda kui oma ütluste täitumist,” märkis Pakistani ajakirjanik Rahimullah Yusufzai, kes on bin Ladeni kaks korda intervjueerinud.

“Ma olen üllatunud, et ta ei ole veel reageerinud. See äratab kahtlusi, kas ta on elus,” ütles ta.

Võib-olla laseb bin Laden rääkida teistel enda eest. Pakistani valitsuse kinnitusel on veel vara teha mingeid järeldusi, kuid Afganistani ametnike hinnangul on bin Ladeni suhtes ilmselt asi selge.

“Põhjus, miks ta ei ole reageerinud Iraagi sõjale, on väga tähtis. See ei jäta kahtlust, et ta on surnud,” ütles Afganistani presidendi esindaja Sayed Fazl Akbar Reutersile.

“Varem tegi ta avaldusi, kas heli- või videosalvestusi, väga väikestes küsimustes. Miks ta ei ole sõna võtnud sellises suures asjas, mis domineerib maailmapoliitikas ja uudistes?” küsis ta.

USA üksused, kes otsivad Afganistanis Osama bin Ladeni terrorivõrgu al-Qaeda liikmeid ja nende liitlasi taliibe, kinnitavad, et neil ei ole kindlaid tõendeid bin Ladeni elusoleku või surma kohta.

USA luureametnikud kinnitasid veebruaris Reutersile, et CIA hinnangul esines telekanalis al-Jazeera esitatud helilindil peaaegu kindlalt bin Laden.

Bin Laden kutsus tookord Iraagi moslemeid võitlema ameeriklastest vaenlasega. Pärast seda on ta vaikinud.

Pakistani luureametnike kinnitusel on veel vara öelda, kas bin Laden on elus või surnud. Välistatud pole võimalus, et tal on liiga ohtlik endast elumärki anda.

Elus või surnud, bin Ladeni müüt on jäänud tugevaks. Iraagi sõja traagiline iroonia on see, et sündimas on veel üks müüt.

Iraagi liidril Saddam Husseinil on sedavõrd palju teisikuid, et keegi ei ta, milline neist võis hukkuda. Selle sõja tragöödia on Saddami muutumine kangelaseks, kinnitasid Pakistani ametnikud.