Saudi päritolu bin Ladeni üle võidakse kohut mõista Afganistanis või mõnel teisel islamimaal, ütles Talebani Pakistani suursaadiku asetäitja Suhail Shaheen.

“Kui on tõendeid, on ta kohtuks valmis. Ta ütles: “Ma ei ole sellega seotud, olen Afganistani külaline. Kui neil on tõendeid, olen valmis”,” seletas diplomaat.

Shaheen tegi avalduse varsti pärast seda, kui Afganistani kõrgem vaimulikekogu šuura soovitas bin Ladenil riigist lahkuda.

USA ei esita bin Ladeni süü kohta tõendeid, sest Washingtoni tõeliseks eesmärgiks on võidelda islamivalitsuste vastu nii Afganistanis kui Pakistanis, väitis ta.

“Meie tahame probleemi kõnelustega lahendada, aga nemad ütlevad ei. Nad tahavad Afganistani ja Pakistani hävitada. Isegi kui Osama neile üle antakse, leiavad nad teise ettekäände mõlema islamiriigi hävitamiseks. Kui see on läbi, leiavad nad kolmanda ja neljanda ettekäände,” rääkis Shaheen.

“Nad ütlevad, et läbirääkimisteks pole aega. Nad on juba otsustanud rünnata. Nõukogude Liit ütles meile sama, ja nemad olid ameeriklastest veelgi jultunumad. Selgus, et selline suhtumine kukub läbi,” sõnas ta.

“Kui USA ründab, tuleb ka aeg, mil nad peavad läbirääkimisi pidama,” lisa Talebani esindaja.