Varem oli sotsiaaldemokraadist kaitseminister Peter Hultqvist andnud samal üritusel ülevaate sellest, kuidas Rootsi on süvendamas kaitsekoostööd Soome, Taani, Poola, Balti riikide, Suurbritannia ja USA-ga. "Me teeme seda väga avatult ja läbipaistval moel. Seetõttu ma arvan, et me võtame vastutuse ka olukorra stabiliseerimise eest," selgitas Hultqvist.

Mai lõpus ratifitseeris Rootsi parlament NATO võõrustamisleppe (HNSA), milles on sätestatud tingimused NATO tegutsemiseks Rootsi territooriumil. Näiteks annab HNSA NATO-le võimaluse transportida sõjatehnikat läbi või üle Rootsi territooriumi, kuid seda saab teha ainult Stockholmi vastava kutse korral, kirjutab ERR-i uudisteportaal.

Bildti arvates peaks Rootsi tegema NATO liikmesriikidega veel rohkem koostööd. "Varem tegi Rootsi Norraga väga laialdast koostööd, kuid see on vähenenud ning see pole hea," rääkis ta ja rõhutas, et Norra on kõige tugevam tegur Balti-Skandinaavia regioonis, sest Oslol on väidetavalt kõige tugevam side Washingtoniga.

"Me oleme praegu olukorras, kus käib debatt, millega sotsiaaldemokraadid hakkama ei saa. Kuid kümne aasta jooksul on väga tõenäoline, et Rootsist ja Soomest saavad [NATO] liikmed," prognoosis Bildt.