Bideni teatavaks tehtud oluliste muudatuste hulgas USA välispoliitikas on muu hulgas Saudi Araabia ründavate operatsioonide toetamise lõpetamine Jeemenis, vägede Saksamaalt väljaviimise külmutamine, enamate pagulaste lubamine USA-sse ja toetus LGBTQ õigustele üle maailma, vahendab CNN.

Kutsudes väärtustel põhinevale suhtlemisele maailmaga rõhutas Biden, et praeguseid ülemaailmseid väljakutseid, sealhulgas „peale tungivat autoritaarsust”, saab lahendada ainult riikide koostöös.

„Me ei saa seda teha üksi. ... Me peame alustama diplomaatiast, mille juured on Ameerika kõige kallimaks peetud demokraatlikes väärtustes,” ütles Biden. „Vabaduse kaitsmine. Universaalsetest õigustest kinnipidamine. Õigusriigi austamine. Ja iga inimese väärikas kohtlemine.”

Biden tunnistas, et need väärtused ja USA ülemaailmne positsioon sattusid endise presidendi Donald Trumpi õhutatud mässukatsega ohtu.

„Kuigi paljud neist väärtustest on viimastel aastatel tugeva surve alla sattunud, viimaste nädalatega isegi viimase piirini surutud, tuleb Ameerika rahvas sellest hetkest välja otsustavama ja paremini varustatuna, et ühendada maailm demokraatia kaitseks, sest me oleme selle eest ise võidelnud,” ütles Biden.

Enne oma kõnet esines Biden vähem ametliku sõnavõtuga välisministeeriumi töötajatele, milles ütles, et „me kavatseme hakata oma liite uuesti üles ehitama. Me kavatseme maailmaga taas suhtlema hakata ja võtta ette tohutud väljakutsed, millega me oleme silmitsi tegeledes pandeemiaga, tegeledes ülemaailmse soojenemisega ja taaskord, seistes demokraatia ja inimõiguste eest üle maailma”.

Biden teatas, et „me lõpetame kogu Ameerika toetuse ründavatele operatsioonidele sõjas Jeemenis, sealhulgas asjasse puutuva relvade müügi” ja sinna nimetatakse eriesindaja, kes keskendub pikaajalise konflikti lõpetamisele. Bideni sõnul on sõda Jeemenis tekitanud humanitaar- ja strateegilise katastroofi. Siiski ütles Biden selgelt, et USA jätkab Saudi Araabia aitamist ja toetamist.

Bideni sõnul juhib kaitseminister Lloyd Austin „ülemaailmset vägede paiknemise ülevaatust” ja selleks ajaks, kui see toimub, külmutatakse igasugune vägede ümberpaigutamine Saksamaalt, et „meie sõjaline jalajälg oleks korralikult joondatud meie välispoliitika ja riikliku julgeoleku prioriteetide järgi”.

Biden teatas ka kavatsusest suurendada pagulaste USA-sse vastuvõtmist.

„Ühendriikide moraalne juhtroll pagulaste küsimustes oli nii palju aastakümneid parteideülese konsensuse koht, kui ma esimest korda siia tulin. Me näitasime allasurutud inimestele vabaduse valgust,” ütles Biden. „Nii palju kahjustatu uuesti ülesehitamine võtab aega. Aga see on täpselt see, mida me kavatseme teha.”

Biden teatas ka, et annab välja presidendi memorandumi ametkondadele, et „taastada meie juhtroll LGBTQ küsimustes ja teha seda rahvusvaheliselt” osana jõupingutustest „parandada edasi meie moraalset juhtrolli”.

„Me tagame, et diplomaatia ja välisabi töötaksid, et edendada nende inimeste õigusi muu hulgas võideldes kriminaliseerimise vastu ja kaitstes LGBTQ pagulasi ja varjupaigataotlejaid,” ütles Biden.

Biden pani erilise rõhu vajadusele uuesti üles ehitada Ameerika moraalne positsioon pärast presidenti, kes tõrjus traditsioonilisi liite ja eiras üha rohkem demokraatlikke norme.

„Me konkureerime jõupositsioonilt, ehitades end taas üles paremana kodus, tehes koostööd oma liitlaste ja partneritega, uuendades meie rahvusvahelisi institutsioone ja võites tagasi oma usutavuse ja moraalse autoriteedi, millest palju on kaotatud,” ütles Biden.

Biden tõi esile oma administratsiooni samme, mille hulgas on küberohtudele suurema tähelepanu pööramine esimese riikliku julgeoleku nõuniku asetäitja küber- ja uute tehnoloogiate valdkonnas ametisse nimetamise näol, kliimaeesmärkide lõimimine diplomaatiasse ning Maailma Terviseorganisatsiooni (WHO) ja Pariisi kliimakokkuleppega taasühinemine.

Biden puudutas ka päevakajalisi teemasid.

Myanmari sõjaväge kutsus Biden loobuma võimust, mille nad on haaranud, vabastama kõik, kelle nad on vahistanud, kaotama piirangu telekommunikatsioonidele ja hoiduma vägivallast.

Biden tervitas kolmapäeval pikendatud strateegilise relvastuse piiramise kokkulepet New START Venemaaga, aga kritiseeris Venemaad opositsiooniaktivisti Aleksei Navalnõi vangistamise eest. „Ta tuleb viivitamatult ja tingimusteta vabastada,” ütles Biden.

Hiinast rääkis Biden üldiselt, öeldes, et USA astub vastu Hiina majanduslikele üleastumistele, inimõiguste rikkumistele, intellektuaalse omandi vargustele ja muule sellisele.

Iraani tuumaläbirääkimisi ja jätkuvat konflikti Iisraeli ja palestiinlaste vahel Biden ei maininudki.