Cesare Previti, Berlusconi 1994. aasta valitsuse kaitseminister, tema endine advokaat ja praegune Berlusconi Forza Italia partei parlamendiliige, mõisteti 11 aastaks vangi.

Pärast ligi kaheksatunnist kaalumist tunnistasid kohtunikud Previti süüdi kohtunike kinnimaksmises kahes firmade ülevõtmise juhtumis 1990. aastatel. Ühel korral neist oli mängus Berlusconi perefirma Fininvest. Fininvest püüdis toona omandada kontrolli Itaalia suurima kirjastusgrupi Mondadori üle.

Algul esitati väiksemad süüdistused ka Berlusconile, kuid neist loobuti aegumise tõttu.

Previti on kõik süüdistused tagasi lükanud ja kaebab kohtuotsuse ilmselt edasi.

Teisipäevane kohtuotsus suurendab ka poliitilist survet Berlusconile, kuid ei tarvitse määrata, kuidas tema enda protsess lõpeb.

“Teoreetiliselt peaks see talle hävitav olema, sest ta osales mõlemas tehingus. Kuid praktikas pole asi nii tõsine, sest nad on nii hästi ette valmistunud ja väidavad, et see kõik on lavastatud,” kommenteeris James Walston, Rooma Ameerika ülikooli poliitikateaduste professor.

Teises kohtuprotsessis süüdistatakse peaministrit selles, et ta üritas 1980. aastate keskel sundida kohtunikke andma talle riiklikku toidufirmat SME. Ka Previti on selle protsessi üks kohtualune.

Otsust SME protsessis loodetakse juba sel suvel, mil see võib osutuda eriti piinlikuks, sest Itaalia on juulikuust alates Euroopa Liidu eesistuja.