Kaks päeva kestnud valimistel valiti Itaalia 20-st regioonist 13-s ning valitsus suutis kindlalt võimu hoida vaid kahes regioonis, teatab CNN.

Poliitikavaatlejate sõnul ennustab taoline tulemus valimiskaotust Berlusconile ka järgmise aasta üldvalimistel. Berlusconi oli oma toetajaid kaotuseks siiski ette valmistanud ning on kindel, et tema valitsuse teovõimet praegused valimised ei kõiguta.

Välisminister Gianfranco Fini tunnistas esmaspäeva õhtul, et vasakpoolsed jõud saavutasid selge võidu ning koalitsiooni jaoks „ei olnud see rõõmus päev”. Fini tunnistas, et valimised nõrgestasid valitsust, kuid tagasi astuda siiski ei kavatseta.

Esialgsetel andmetel võitis Berlusconi koalitsioon vaid Veneto regioonis, mille pealinn on Veneetsia ning Lombardia regioonis, kus asub riigi finantspealinn Milano.

Kolmes piirkonnas oli valimistulemus sedavõrd tasavägine, et enne lõplikku häälte lugemist pole võimalik öelda, kes võimule saab. Muu hulgas pole selgust Rooma ümber asuva Lazio regiooni ja Piedmonte regiooni osas, kus toimub 2006. aasta taliolümpia.

Kuus regiooni läksid kindlalt vasakpoolsete kätte. Enne valimisi olid parempoolsed või konservatiivid võimul kaheksas regioonis, vasakpoolsed viies.

Vasakpoolset opositsiooni juhib endine peaminister ja Euroopa Komisjoni endine esimees Romano Prodi, kes üritab tõenäoliselt järgmisel aastal taas peaministriks saada.

Hääletusosavõtt oli 71,4 protsenti, vaid paar protsenti vähem võrreldes 2000. aasta kohalike valimistega. Seega ei osutunud kartused, et inimesed jätavad paavsti surma tõttu valima minemata, õigustatuks.