Ametliku väljanägemisega ümbrikule on kirjutatud: „Tähtis teade: 2012. aasta IMU tagastamine“. IMU on ebapopulaarne kinnisvaramaks, mille kehtestas peaminister Mario Monti tehnokraatide valitsus, vahendab Reuters.

„Tagastamine toimub kas ülekandega teie pangaarvele või isiklikult teile postkontori leti ääres,“ öeldakse Berlusconi kirjas.

Demokraatliku partei juht Pier Luigi Bersani, kelle vasaktsentristlik koalitsioon oli viimase küsitluse järgi valijate hulgas populaarseim, nimetas Berlusconi kirja pettuseks.

„See on kampaaniategemise viis, millega ma lihtsalt ei saa leppida. On aeg tõsiseks muutuda,“ ütles Bersani.

Endine maffiavastane prokurör Antonio Ingroia, kes juhib väikest vasaktsentristlikku organisatsiooni, oli veelgi teravam.

„Itaallastele saadetud kirjaga, milles lubatakse häälte vastu raha, on Berlusconi toime pannud kuriteo, võimalik, et kaks,“ kirjutas Ingroia oma veebilehel ja kutsus üles Berlusconile süüdistust esitama.

Berlusconi on küsitluste järgi alates aasta algusest kõvasti populaarsust kogunud. Ta tegi šokeeriva ettepaneku kinnisvaramaks tagastada veebruari alguses ja on seda korranud igal võimalusel, lootes, et see tõstab tema populaarsust samamoodi kui sarnane lubadus enne 2008. aasta valimisi.

Majapidamised Sitsiilias, Venetos, Campanias ja Lombardias, mis võivad otsustada senativalimiste tulemuse, said kirjast laiendatud versiooni, teatas ajaleht La Repubblica.

Küsitluste järgi on kinnisvaramaks üks ebapopulaarsemaid meetmeid, mille Monti valitsus tarvitusele on võtnud. Samas ei usu veebruari alguses korraldatud küsitluse järgi 51 protsenti itaallastest Berlusconi lubadust ja ainult 15 protsenti peab seda usutavaks.