Itaalia presidendi Giorgio Napolitano kantselei valvsad ametnikud avastasid parlamendiliikmete suureks pahameeleks, et 47 miljardi euro suuruses avalike kulutuste kärpimise plaanis on väike punkt artiklis 37, mis lubab Berlusconi Fininvest grupil vältida 750 miljoni euro suuruse kompensatsiooni maksmist vasakpoolsele ärikonkurendile Carlo De Benedettile, kirjutab The Independent.

Valitsuse ettepaneku järgi ei oleks selliseid makseid kohustuslik maksta, kui need ületavad 20 miljonit eurot, kuni need pole selgeks vaieldud Itaalia ülemkohtus. Vaidlused Itaalia ülemkohtus võtavad aga aega aastaid.

Presidendi kantselei ametnikud olid kärpeplaani lisatud punkti peale vihased ning kahtlesid, kas president Napolitano nõustub sellele praegusel kujul allkirja andma.

750 miljoni euro suuruse kompensatsiooni, mis võib Fininvestile potsentsiaalselt katastroofiliseks kujuneda, määras kohus eelmisel aastal pärast kümnete aastate tagust altkäemaksu- ja korruptsiooniskandaali. Ettevõte, mille omanduses on peaministri peamised ärivarad, sealhulgas meediaimpeerium Mediaset ja jalgpalliklubi AC Milan, andis 1991. aastal kohtunikule altkäemaksu, et omandada Itaalia juhtiva kirjastuse Mondadori juhtiv osalus.

2007. aastal otsustas kohus, et Berlusconi liitlane ja endine advokaat Cesare Previti andis altkäemaksu ühele kahest Rooma kohtunikust, kes tegelesid Mondadori ülevõtmisvaidlusega. Kohtunik eelistas seetõttu Berlusconi Fininvesti De Benedetti CIR grupile.

Berlusconi lähim liitlane, välisminister Franco Frattini eitas, et kärpeplaanis sisalduv punkt on mõeldud peaministri ärihuvide kaitseks.

Rahandusminister Giulio Tremonti pidi kärpeplaani avalikkusele tutvustama, kuid rahandusministeeriumi ametnikud teatasid selle ärajäämisest "tormise ilma tõttu Roomas".

Erinevalt Berlusconi ärihuvidest on kokkuhoiupakett ülejäänud Itaalia jaoks üsna valus.

Kärbitakse pensione ning mõnede majandusteadlaste ennustuste järgi vähendatakse tervishoiukulutusi 10 miljardi euro võrra, mis tähendab igale Itaalia perekonnale tervishoiukulutuste suurenemist 500 euro võrra aastas. Kärbitakse ka kohalike omavalitsuste eelarveid, millega kaasnevad kõrgemad kohalikud maksud.