Zypries ütles Saksa ajalehele Bild, et ametnikele valmistab muret terves Euroopas leviv poliitiline äärmuslus ning äärmuslased kasutavad kurjasti ära eri liikmesriikides olevaid võimalusi, teatab Euobserver.

„Selle pärast kavatseme me EL eesistumise ajal koheselt teha uue katse lõpuks kehtestada ühtne standard, kui asi puutub võitlusse parempoolse äärmuslusega,” teatas minister.

Varem blokeeris algatust Itaalia, kuid peale vasakpoolse valitsuse võimule tulemist on Rooma andnud mõista, et toetab üleeuroopaliste reeglite kehtestamist parempoolsete jõudude vastu.

Euroopa Liit üritas 2003. aastal kehtima panna rassismi ja ksenofoobia vastu võitlemise seadust, kuid Rooma blokeeris selle, öeldes, et seadus piirab sõnavabadust.

Seaduseelnõu kohaselt oleks liikmesriikide valitsustel kohustus karistada „diskrimineerimise, vägivalla või vihkamise avaliku õhutamise korral isikute grupi või rassi, värvi, usu, rahvusliku päritolu või etnilise päritolu põhjal defineeritavasse gruppi kuuluva isiku vastu”.

Seaduses nõutakse karistusi sellistele tegevustele nagu „avalik heakskiit, eitus või jõhker alatähtsustamine genotsiidi, inimsusevastaste kuritegude ja sõjakuritegude puhul”.

Zypries tahab selliste „kuritegude” vastases võitluses tõhustada liikmesriikide politsei koostööd. „Saksa võimudel on juba praegu ligipääs Prantsuse, Belgia ja Hispaania kuritegevusregistritele. Lähikuudel töötan ma selle suunas, et see oleks võimalik ka teiste EL riikide puhul,” selgitas minister.