Saksa välisminister Frank-Walter Steinmeier nimetas seda Medvedevi initsiatiivi kui eksisammu, mis on kõigele lisaks astutud väga ebasobival ajal. Ministri arvates annab Barack Obama valimine uueks Ameerika Ühendriikide presidendiks hoopis head šansid Vene-USA suhete parandamiseks, vahendab infoagentuur AFP.

Moskva ei peaks Steinmeieri arvates andma põhjust uuteks erimeelsusteks, tuleks hoopis kasutada avanenud võimalusi läbirääkimiste pidamiseks ja kompromisside otsinguteks. Lisaks hoitas välisminister uue võidurelvastumise ohu eest.

Vene president lubas oma 5. novembri pöördumises Föderaalkogu poole, et paigutab Kaliningradi oblastisse taktikalised lühimaaraketid Iskander. Kus juures Medvedev rõhutas, et see samm ja vastasseis USA raketitõrjesüsteemiga on Venemaale „pealesunnitud“.

Ameerika Ühendriikide riigidepartemang väljendas seoses Medvedevi avaldusega „nördimust“ ja kordas uuesti, et USA raketitõrjekilbi osade paigutamine Euroopasse ei kujuta endast Venemaale mitte mingit ohtu ning see on eelkõige suunatud Iraani võimalike raketilöökide tõrjumiseks.

Infoagentuur RIA Novosti teatab viitega allikale Venemaa kaitseministeeriumis, et aastaks 2015 relvastatakse viis „läänesuunal“ asuvat Vene raketibrigaadi ümber ja varustatakse Iskander raketikompleksidega.

Esmajärjekorras saavad Iskanderid endale Kaliningradi oblastis paiknevad raketiväeosad. Lisaks kavatsetakse relvastada nende rakettidega ka Valgevene armee.