Saksa ajaleht Bild kinkis Berliinis viibinud Mihhail Gorbatšovile 79. sünnipäeva auks korraldatud pidustustel tema enda pronksist büsti, mille autoriks on tunnustatud skulptor Serge Mangins.

Gorbatšov on esimene poliitik, kes on ise enda büsti enne valmistamist heaks kiitnud. Büste loodi vaid 25 eksemplari ja selle hinnaks on 9900 eurot (155 000 krooni).

Kingituse üleandmise tseremoonia toimus kirjastuse Axel Springer galeriis ning seal esines peokõnega Gorbatšovi hea tuttav Hans-Dietrich Genscher - sel murdelisel ajal Saksamaa liidukantsleri Helmut Kohli välisminister.

„Mihhail Gorbatšovil leidus piisavalt mehisust, et viia oma riigis ellu sellised muudatused, mis viisid lõppkokkuvõttes selleni, et terve maailm muutus paremaks. See on tema kõige suurem teene," märkis Genscher.

Gorbatšovi teeneid Saksamaade ühendamisel kiitis Bildi peatoimetaja Kai Diekmann: „Tänu temale ja tema mehistele sammudele on see linn (Berliin) ja see rahvas taas ühtsed."

Gorbatšovi ausammas Bundestagis

Lisaks büstile kingiti Nõukogude Liidu esimesele ja viimasele presidendile haruldane Berliini müüri ajaloole pühendatud publikatsioonide ja fotode kogumik „The Wall". See koosneb 120 000 fotost, millest 119 pole veel kordagi avaldatud. Tiraažiks on vaid 550 eksemplari ja hind on sümboolsed 1989 eurot - aastaarv, mil sein langes.

Gorbatšovi pressiteenistusest teatati Interfaxile, et poliitik tähistab oma sünnipäeva õiget päeva - 2. märtsi kodus pereringis. Hoolimata soliidsest vanusest on tal nagu alati tihe programm: 5. märtsil esitleb ta oma järjekordset - arvult 19. raamatut. See sisaldab perestroika aegset välispoliitikat, palju intervjuusid ja Gorbatšovi välisreise.