Ühistransport esmaspäeval Belgias ei liigu. Ka posti laialivedu on häiritud. Kui paljud ettevõtted aga töö katkestavad, pole teada, kirjutab ajaleht De Standaard.

Kolm ametiühinguorganisatsiooni — sotsialistlik ABVV, kristlik ACV ja liberaalne ACLVB korraldavad üleriikliku streigipäeva „suurema ostujõu eest”.

Streigivalmidus on suurem riiklike ettevõtete töövõtjate hulgas, erasektori teenindusettevõtetes on reaktsioon olnud leigem. Mõnedes suuremates ettevõtetes ja kaubamajades tehakse töökatkestusi ja streikijad võivad sissepääse blokeerida, kuid enamikes Flandria ettevõtetes on tavaline tööpäev. Ametiühingute teatel leiab streik Valloonias märksa enam osavõtjaid.

Flandria tööandjate liit Voka on viimastel päevadel oma 16 000 liikmesettevõttele juriidilist informatsiooni jaganud selle kohta, kuidas streikijate ja vabatahtlikega käituda. Alates 2005. aastast on jõus Haasrode kohtu otsus, mille kohaselt ei tohi ametiühingud ligipääsu ettevõtetele blokeerida.

Kui seda aga tehakse, on tööandjatel Voka juhi Philippe Muytersi sõnul õigus inimesi tööle sundida. Muyters loodab, et seda ei pea siiski tegema. Kolm aastat tagasi toimunud streigi tõttu alustati 59 kohtuasja.