Belgia föderaalprokuratuur kinnitas, et täna on toimunud mitmeid kinnipidamisi seoses Pariisi terrorirünnakutega, vahendavad Reuters ja BBC.

Euroopa politsei koondüksuse ENFASTi andmetel on videost näha, kuidas 31-aastane Belgia marokolane Abrini ja Salah Abdeslam - väidetav kaheksas Pariisi terrorirünnaku kavandaja ja ainus eluga pääsenu - istuvad 11. novembril ehk kaks päeva enne tapatalguid koos Abrini autos. Eelmisel kuul Blegias vahi alla võetud Abdeslam rääkis ametivõimudele, et kasutas sedasama autot, et sõita rünnakupäeval Stade de France'i juurde, kus enesetaputerroristid ennast õhku lasid. Seejärel jättis ta auto maha, läks metroosse ja võttis ühendust ühe inimesega, kes arvatakse olevat Abrini.

31-aastast Maroko päritolu Abrinit on varem karistatud vägivaldse röövimise eest. Tema noorem vend sai 2014. aastal surma ISIS-e ridades sõides. Samuti on Abrini mullu suvel põgusalt viibinud Türgis Istanbulis ja võimalik, et ka Süürias. Tema sugulased on kinnitanud, et Abrini oli Pariisi terrorirünnaku päeval Brüsselis.

Flaamikeelse ringhäälingu VRT väitel aga olevatki äsja kinni peetud Abrini Brüsseli lennujaama rünnaku nn kolmas mees ehk mütsi ja heledat jakki kandnud kahtlustatav, kes end erinevalt oma kahest kaaslasest õhku ei lasknud, vaid põgenes sündmuskohalt.

Mõned Belgia väljaanded aga teatasid, et üks kinni peetud isikutest on mees, keda kahtlustatakse Moelbeeki metroojaamas tegutsenud enesetaputerroristi aitamises, kuid ka seda väidet pole võimud praegu kinnitanud.

Terrorismivastase üksuse kõrge ametnik on öelnud, et 26-aastane Salah Abdselam, kes võeti kinni neli päeva enne Brüsseli terrorirünnakut, oli selle ISIS-e jõugu liige, kes Brüsseli terrorirünnaku kavandas ning oleks ilmselt samuti 22. märtsi rünnakust osa võtnud.

Abrini ja vennad Salah ja Brahim Abdselam olid Brüsselis lapsepõlvesõbrad. Arvatakse, et Abrini sõidutas vendi kaks korda Belgiast Pariisi ja tagasi - 10. ja 11. novembril. Brahim Abdselam lasi ennast pärast restoranis Comptoir Voltaire külastajate pihta tulistamist õhku.