Alles mõni aasta tagasi oli separatismi pooldav vähetuntud väikepartei Uus Flaami Allianss (Nieuw-Vlaamse Alliantie ehk N-VA) täielik poliitiline marginaal.

Vastavalt viimastele tulemustele sai N-VA tänavustel valimistel 27 mandaati 150st, mis on kaheksa võrra rohkem kui eelmistel, 2007. aasta parlamendivalimistel, märgib PressTV.

Kuues valimisringkonnas õnnestus 39-aastase Bart de Weveri juhitud flaami rahvuslastel koguda 23st kuni 32 protsendine valijate toetus. See näitab, et partei hakkab uues parlamendis võtmerolli mängima.

Kokku ligi 30 protsendise toetuse saanud N-VA edestas ka lahkuva peaministri Yves Leterme’i ja Euroopa Ülemkogu presidendi Herman van Rompuy kristlike-demokraatide ja liberaalide koalitsiooni.

Lõuna-Belgias kui ka kahekeeles Brüsselis olid edukad aga sotsialistid, kes said 26 kohta ning de Wever peab asuma nüüd nende ja teiste valloonide parteidega rasketesse läbirääkimistesse.

Tegu on N-VA esimese valimisvõiduga Flandrias. Belgia Kuningriigis elab umbes 6,5 miljonit flaami ja 4 miljonit vallooni. Lisaks on saksakeelseid kodanikke riigi idaosas ja immigrante.