Kohtuprotsess toimus Antwerpenis ja kasutusele olid võetud ranged julgeolekumeetmed, vahendab AFP.

Eksiilis tegutsev Iraani Rahvuslik Vastupanunõukogu, mis oli plaanitud rünnaku sihtmärk, kuulutas kohtuotsuse oma võiduks.

49-aastane Assadi töötas Iraani saatkonnas Austrias, kui muretses lõhkeaine rünnaku jaoks, mis oli plaanitud 2018. aasta 30. juunile.

Belgia võimud nurjasid rünnaku, kui pidasid pommi vedanud auto kinni, ja Assadi vahistati järgmisel päeval Saksamaal, kus otsustati, et ta ei saa diplomaatilise puutumatuse taha varjuda.

Vahistati ka Assadi kolm Belgia iraanlasest kaasosalist ning neile mõisteti 15-18-aastased vanglakaristused ja nad jäeti ilma Belgia kodakondsusest.

2018. aastal Pariisi lähedal Villepinte’is toimunud kogunemisel osalesid vastupanunõukogu juhid ja kõrgetasemelised toetajad, teiste hulgas USA tollase presidendi Donald Trumpi isiklik advokaat Rudy Giuliani.

Kogu see juhtum on heitnud valgust Teherani rahvusvahelistele operatsioonidele.

Assadit süüdistati terroristliku iseloomuga mõrvakatsetes ja terroriühenduse tegevuses osalemises.

Iraan hoiatas juba enne Assadi süüdimõistmist, et ei tunnusta kohtuprotsessi ega -otsust, ning eitab igasugust ametlikku rolli selles plaanis ja väidab, et Assadil oleks pidanud olema süüdimõistmise ees puutumatus.

Uurijad väitsid aga, et Assadi oli diplomaatilise kattevarju all töötanud Iraani agent.