Mõned töötajad saavad sellistel töökohtadel vaid 3-4 eurot tunnis ilma igasuguse sotsiaalse kaitseta, teatab Belgia. Paljud töölised on idaeurooplased, kes töötavad Saksamaa lihakombinaatides, vahendab BBC News.

Euroopa Komisjoni teatel töötab Saksamaal „minitöökoha“ režiimil umbes 7,5 miljonit inimest. See tähendab, et nad võivad teenida kuni 450 eurot kuus ilma makse maksmata ja pensionisüsteemi panustamata. Samuti ei maksa tööandja nende pealt sotsiaalmakse.

Belgias saavad madalapalgalised töölised aga minimaalselt 12-13 eurot tunnis ja peavad maksma sotsiaalmakse, ütles Belgia valitsuse pressiesindaja Els Bruggeman BBC-le.

„Belgia tahab, et Euroopa Komisjon lõpetaks selle ebalojaalse konkurentsi riikide vahel,“ ütles Bruggeman. „Komisjon võib muuta Euroopa rohkem sotsiaalseks liiduks.“

Bruggemani sõnul on sama küsimus tõstatatud ka mõnede firmade puhul Prantsusmaal ja Hollandis, eriti Saksa piiri lähedal.

Belgia kaebuse taga on sealsete lihakombinaatide kaebused, kelle sõnul ohustavad Saksamaa madalate palkadega konkurendid nende olemasolu. Mõned on teatanud, et võivad kolida Saksamaale, et ellu jääda.

Kirja Euroopa Komisjonile saatsid Belgia majandusminister Johan Vande Lanotte ja tööminister Monica De Coninck.

Saksamaa Alam-Saksi liidumaa majandusminister Olaf Lies avaldas Belgia kaebusele toetust.

Saksamaal on tööd leidnud paljud poolakad, rumeenlased ja bulgaarlased, eriti põllumajanduses ja toiduainetetööstuses.

Saksamaa vasakpoolse Euroopa Parlamendi liikme Thomas Händeli sõnul ei ole Euroopa Liidu 27 liikmesriigist vaid Saksamaal ja Maltal kindlaks määratud miinimumpalka.

Händeli sõnul on Belgia kaebus täielikult õigustatud ning Saksa vasakpartei Die Linke on juba pikka aega osutanud, et Saksamaa tegeleb Euroopas palgadumpinguga.

„See on väga ebaõiglane, sest Saksamaal on praegu väga kõrge tootlikkus, kuid ta saab konkurentsieelise nende „minitöökohtade“ kaudu,“ ütles Händel.

Kindlaks määratud miinimumpalka nõuavad Saksamaal ka sotsiaaldemokraadid (SPD) ja rohelised.

„Umbes 30 protsenti töötajatest saavad Saksamaal vähem kui 8,5 eurot tunnis – see on alla OECD vaesuspiiri,“ ütles Händel majanduskoostöö- ja arenguorganisatsioonile viidates.

Belgia sotsialistist Euroopa Parlamendi liikme Frédéric Daerdeni sõnul saaks ebaõiglase palgakonkurentsiga võidelda Euroopa Liidu reeglite kehtestamisega teises liikmesriigis ajutiselt töötavate inimeste kohta.

„Sotsiaaldumping on halb, sest see mõjutab töötajate suhtumist Euroopa Liitu,“ ütles Daerden.

Daerdeni sõnul ei ole aga Euroopa Liidul jõudu Euroopa miinimumpalga kehtestamiseks ja Saksamaa selles küsimuses kohtusse kaebamine oleks ilmselt tulutu.

Euroopa Komisjon jälgib praegu liikmesriikide majanduspoliitikat võlakriisi tõttu üksikasjalikult, kuid üksikute riikide palgapoliitikat ei saa komisjon dikteerida.

Komisjon ja Euroopa Liidu nõukogu võivad anda liikmesriikidele soovitusi, millega on võimalik küll survet avaldada, kuid mis ei ole kohustuslikud täitmiseks.

Eelmisel aastal soovitati Saksamaal luua tingimused palkade tõusuks kooskõlas tootlikkusega.