BBC võttis ühendust Dhuhulow' sugulasega Norras, kes ütles, et ta lahkus Larviki linnast Somaaliasse 2009. aastal.

Eelmisel nädalal teatas Norra julgeolekuteenistus PST, et saatis oma töötajad Kenyasse, et kinnitada teateid selle kohta, et rünnakus kaubanduskeskusele osales Norra kodanik.

Kenya võimud on avaldanud valvekaamera salvestused, kus on näha nelja ründajat. BBC on Kenya ja Norra allikatest teada saanud, et Dhuhulow arvatakse olevat üks neist.

Dhuhulow sündis Somaalias, kuid tuli koos perega 1999. aastal põgenikuna Norrasse.

Anonüümseks jäänud sugulase sõnul lahkus Dhuhulow 2009. aastal Somaaliasse. Ta tegi perekonnale harvu ja üha segasemaid telefonikõnesid, millest viimane toimus suvel, kui Dhuhulow ütles, et on hädas ja tahab koju tulla.

Endine naaber Norras Larvikis Morten Henriksen ütles, et ei ole Dhuhulow'd aastaid näinud. „Ta oli üsna äärmuslik, talle ei meeldinud Norra elu... sattus probleemidesse, kaklustesse, tema isa oli mures,“ kirjeldas Henriksen Dhuhulow'd teismelisena.

Norra julgeoleku ja poliitilise islami ekspert Stig Hansen ütles „Newsnightile“, et teda ei üllata, et Norra kodanikku kahtlustatakse sellest rünnakust osavõtmises.

Hanseni sõnul on Somaaliasse läinud hinnanguliselt 20-30 Norra kodanikku, et liituda Al-Shababi islamistlike võitlejatega.

„Suurim probleem on niinimetatud „Põlvkond 1,5“, need, kes ei ole sündinud Norras, kuid saabusid üsna noorena ja langesid kahe kultuuri vahele,“ ütles Hansen.

„[Al-Shabab] vajab inimesi, kes on Somaalia kohta küllaltki võhiklikud. See on nende huvides, sest see annab neile rohkem rahvusvahelist agendat. Ja see võib muuta nad ka ohtlikumaks, kui nad naasevad oma koduriikidesse,“ lisas Hansen.

On teatatud ka, et Kenya Al-Shababi juht, kes oli USA eriüksuslaste sihtmärk 5. oktoobril Somaalias toimunud operatsioonil, kuid keda kätte ei saadud, võis olla veetnud aega Norras.

Norra TV2 teatas, et Abdukadir Mohamed Abdukadir, keda tuntakse ka Ikrimana, saabus Norrasse ja palus asüüli 2004. aastal, kuid lahkus 2008. aastal, enne kui tema kohta otsus tehti.