Võimude teatel oli tegu suitsiidirünnakutega.

Autopommid plahvatasid koordineeritult hommikuse tipptunni ajal kell 7.15 hommikul kohaliku (6.15 Eesti) aja järgi Basra kolme politseijaoskonna ees. Plahvatused toimusid al-Ashari, al-Saudi ja Vana-Basra linnaosades. Lisaks toimus peaaegu samal ajal üks plahvatus ka Basrast 25 kilomeetri kaugusel Zubairi linnas.

“Tundub, et kõik neli rünnakut panid toime enesetapjad,” ütles Briti kaitseministeeriumi esindaja Basras. Briti ametiisikute teatel hukkus Zubairi plahvatuses kolm iraaklast ja sai vigastada neli Briti sõdurit. Basra plahvatustes Briti sõdurid esialgsetel andmetel vigastada ei saanud.

Haiglaallikate teatel on 39 ohvri surnukehad tuvastatud, vähemalt 16 laipa on tundmatuseni põlenud. Hukkunute seas on palju lapsi, keda viidi plahvatusse sattunud minibussiga lasteaeda. Hukkunute arv võib tõusta. Vigastatute seas on nii tsiviilisikuid kui politseinikke.

Briti relvajõudude esindaja John Arnoldi teatel ei pääse päästeautod ja Basrat kontrollivad Briti sõdurid vihase rahvahulga tõttu plahvatuspaiga juurde.