Quazi Mohammad Rezwanul Ahsan Nafis vahistati kolmapäeval pärast väidetavat katset lõhkeseadeldis plahvatama panna. See aga ei töötanud ja oli hoopis osa USA föderaalvõimude ja New Yorgi politsei operatsioonist, teatab CNN.

Prokuratuuri teatel oli Nafisi ilmselt motiveerinud al-Qaida ning ta sõitis USA-sse jaanuaris, ettekäändega asuda õppima Missouri osariigi kolledžis. Tegelik eesmärk oli aga korraldada terrorirünnak USA pinnal ja värvata liikmeid terrorirakukese moodustamiseks.

Pole selge, kas Nafisil oli ka tegelikke sidemeid al-Qaidaga, kuid võimude sõnul väitis ta, et plaan oli tema enda oma ja see oli tema USA-sse sõitmise ainus eesmärk.

Üks isik, kellega Nafis ühendust võttis, oli USA föderaalse juurdlusbüroo FBI informaator, kellele ta tegi ettepaneku korraldada rünnakuid mitmete sihtmärkide vastu, sealhulgas kõrgetasemelise USA riigiametniku ja New Yorgi börsi vastu.

Ühel hetkel kaalus Nafis USA presidendi Barack Obama sihikule võtmist, kuid see idee jäi algstaadiumisse.

Prokuratuuri sõnul andis Nafis mõista, et tahtis „Ameerika hävitada“, rünnates riigi finantsinstitutsioone ja jäi lõpuks pidama märgilise tähtsusega panga juurde.

USA salaagent varustas Nafisi 20 20-kilogrammise koti väidetava lõhkeainega, mille Nafis ühte laohoonesse paigutas.

Nafis mõtles välja ka plaani B, mis sisaldas enesetapurünnakut, kui politsei peaks tema esialgse plaani nurjama.

Ta laadis kaubiku väidetavat lõhkeainet täis ja sõitis koos salaagendiga Manhattani ärilinnaossa, paigaldas detonaatori ja salvestas lähedalasuvas hotellis videosõnumi.

„Me ei peatu, kuni võidame või saame märtriteks,“ ütles ta kaetud näo ja päikeseprillidega ning häält moonutades.

Teel sihtmärgi juurde rääkis Nafis detailselt oma džihadistlikest vaadetest, mis olid osaliselt kujunenud USA-s sündinud al-Qaida islamivaimuliku Anwar al-Awlaki videojutlusi kuulates. Awlaki hukkus eelmisel aastal USA droonirünnakus Jeemenis.

Kui kaubik oli föderaalreservi juurde pargitud, üritas Nafis väidetavalt kahjutut lõhkeseadeldist plahvatama panna, kasutades selleks mobiiltelefoni.

Katse ebaõnnestus ja ta arreteeriti.

Suur osa petteoperatsioonist võeti videole, teatas juurdlusele lähedalseisev isik.

Nafisi ootavad süüdistused massihävitusrelva kasutamise katses ja al-Qaidale materiaalse toetuse andmise katses.