Vilniuses kohtunud Toomas Hendrik Ilves, Valdis Zatlers, ja Dalia Grybauskaitė kinnitasid, et hullem on juba selja taga ja et nad pole midagi kuulnud Euroopa Keskpanga (ECB) hoiatusest teise kriisi kohta, kirjutab Verslo Žinios.

ECB 17. novembril euroliidu majandus-rahandusministrite kohtumisel avaldatud salaraporti andmetel Lätit, Leedut ja Eestit veel üks majanduskriis — seda juhul, kui nende valitsuste fiskaalpoliitilised otsused ei osutu piisavalt tulemuslikuks.

„Ei ole ja ei saa olla sellist ECB ametlikku seisukohta. Meie majandused on stabiliseerumas, rahvusvahelised turud näitavad üles usaldust,” ütles Leedu president Grybauskaitė infoagentuur Bloombergi esitatud küsimusele.

Ka Läti riigipea Zatlers ei kiitnud keskpanga süngeid prognoose heaks. Salaraporti väitel on just rahvuslike valuutade sidumine majanduslanguse ja raske olukorra põhjuseks neis riikides. Euroga sidumine vaid halvendaks asja.

Algse kava kohaselt pidi kohtumisel osalema ka Poola president Lech Kaczyński, kuid terviseprobleemide tõttu jäi tal Vilniusesse sõitmata.