“Kui te elate Saksamaal, siis te ei taha läbi elada sedasama, mis juhtus eelmisel talvel Ukrainas. USA ametnikuna imestan ma, palju see energiaallikaid mitmekesistab, kui ehitatakse juurde gaasitorusid ühe varustaja juurde,” ütles USA riigidepartemangu asekantsler Euroopa liidu küsimustes Matthew Bryza intervjuus ajalehele Financial Times.

Vene välisministeerium tegi eelmise nädala neljapäeval terava avalduse milles öeldakse, et euroliidu energiajulgeolek sõltub Vene gaasivarustusest. “Hoidugem arutelust, kas see oli USA ametnikule kohane võtta endale vastutus öelda Saksamaale, kuidas ta peaks arendama koostööd Venemaaga,” öeldakse avalduses Mosnewsi teatel.

Vene välisministeeriumi sõnul on USA varem kritiseerinud Venemaa Blue Stream gaasijuhet Türki. “Kahjuks võib jääda mulje, et USA vastuseis Blue Stream gaasitorule ja nüüd Põhja-Euroopa gaasijuhtmele on tingitud mitte murest Euroopa energiajulgeoleku pärast vaid mõne USA ametniku usust, et head gaasijuhtmed on need, mis lähevad Venemaast mööda,” öeldakse Venemaa avalduses.

Venemaa terav reaktsioon annab tunnistust aina jahenevatele suhetele Venemaa ja Ameerika Ühendriikide vahel. Washingtoni ärritab aina rohkem Venemaa toetus Iraanile, sõna- ja kodanikuvabaduste piiramine Venemaal ning Moskva jõhker sekkumine naabrite siseasjadesse.