Samuti ütles Gruusiast eraldunud Abhaasia president Sergei Bagapš infoagentuurile RIA Novosti, et ta ei luba luua uusi Venemaa sõjabaase.

Abhaasia riigipea lisas, et Vene sõjaväelased jäävad vabariiki ja hakkavad viibima nende baaside territooriumile, mis „on juba kõik need aastat olnud“, täpsustab infoagentuur Interfax.

Kommenteerides situatsiooni Venemaa Musta mere laevastiku ümber, kelle lahkumist nõuavad Ukraina võimud, ütles president Bagapš, et Abhaasias hakkavad olema vaid maaväed. Riigipea pooldas ka tulevast Abhaasia ning Gruusia demilitariseerimist.

Kas Bagapš on tehtud ka ametlikke ettepanekuid Vene võimude poolt uute sõjaväe baaside rajamiseks, see pole teada. Augusti lõpus teatas Vene meedia viitega allikale sõjalis-diplomaatilistes ringkondades, et Moskva kaalub võimalust ehitada uued baasid piirkonna loodeossa Gudoutasse ja Otšamtšõrasse.

Lõuna-Osseetia juht Eduard Kokoitõ on varem teinud Venemaale ettepaneku ehitada tema vabariigi territooriumile mitu sõjaväebaasi. Ametlik kokkulepe selles osas peaks sõlmitama lähipäevil.

Hoolimata Moskva tunnustamise saamisest näevad Abhaasia ja Lõuna-Osseetia oma tuleviku erinevalt. Kui Tshinvali soovib lisaks sõjaväebaasidele saada ka Venemaa osaks, siis Suhhumi on korduvalt rõhutanud, et soovib iseseisvust ning Vene Föderatsiooni provintsiks ei kipu.

Venemaa tunnustas 26. augustil ametlikult Abhaasia ja Lõuna-Osseetia sõltumatust Gruusiast ning kutsus üles ka teisi riike neid tunnustama. Euroopa Liidu, Ameerika Ühendriikide ja Gruusia jaoks on mõlema riigi osas siiski tegemist Gruusia territooriumiga.