Colombias on pöördelised ajad. Kaheksa aastat kestnud ultraparempoolse Álvaro Uribe presidendiaeg on mööda saanud ning pühapäeval, 30. mail algas uue riigi — ja valitsusjuhi valimisprotsess.

Endine president Uribe oleks ehk praegugi pildil, kui tema palve teha võimalikuks presidendi kolmekordne valitsusaeg, poleks Colombia konstitutsioonikohtus ülekaalukalt maha hääletatud. Just Uribe ise oli see, kes surus läbi põhiseaduse muudatuse, mille kohaselt sai presidenti veel ka teiseks valitsusajaks tagasi valida.

Uribe tegevuse olulisteks tahkudeks on olnud agressiivne vasakpoolsete geriljaliikumiste väljatõrjumine, tugevate välispoliitiliste ja majanduslike sidemete loomine USA-ga (selle üheks sümboliks saanud vabakaubanduslepe jäi siiski sõlmimata) ning kahtlased korruptiivsusele viitavad tehingud.

30. mail valis rahvas esimeses voorus presidenti 9 kandidaadi hulgast, kelle seas juba valimistele eelnenud küsitlustes paistsid silma Uribe-meelne endine Colombia kaitseminister Juan Manuel Santos, ekstsentriline endine pealinna Bogotá linnapea ja roheliste partei esindaja, Leedu päritolu Antanas Mockus ning endine Colombia kommunikatsiooniminister ja Colombia suursaadik Suurbritannias Noemí Sanín.

Pühapäevase valimispäeva tulemus jätab siiski veel palju lahtiseks. Tulemustega 46, 56% ja 21, 49% jäid peale vastavalt Santos ja Mockus. 20. juunil kohtuvad kaks vastandliku maailmavaate esindajat valimiste teises voorus, kus rahvas teeb lõpliku valiku, kas järgmised neli aastat valitseb Colombiat kindlakäeline traditsioone austav Santos, kes lubab oma valitsusajal luua juurde 2 500 000 töökohta, toetada tasuta kõrgharidust ning parandada suhteid Venezuela ja Ecuadoriga, või jääb hoopis valik Mockusele, kes soovib reformida Colombia haridussüsteemi kuni selle alustaladeni, samuti muuta maksusüsteemi ning võidelda sõja ja vägivallaga läbi pehmete väärtuste.

Lisainfot kandidaatide kohta

Juan Manuel Santose juhtimise all toimunud geriljade ja sõjaväe vahelise pantvangide üleandmise käigus kasutati pettuse eesmärgil tõenäoliselt Punase Risti embleemi ja seega rikuti Genfi konventsiooni reegleid. Lisaks lasub mehel kahtlus kohtuvälistes mõrvades ülekuulamistel.

Esimeses voorus eelviimaseks jäänud kandidaat Robinson Devia, kes esindab Südametunnistuse Liikumist, aheldas end hiljuti ausamba külge ja alustas näljastreiki protestimaks kallutatud meedia ebaõiglaste avalduste vastu.

Leedu immigrantide poeg Antanas Mockus on tuntud oma sotsiaalsete eksperimentide poolest. Bogotá linnapeana riietus ta suure keebiga Superkodanikuks, kes päästab linna kaosest, paigutas linnaliiklusesse miime, kes liiklusrikkujaid korrale kutsusid ning korraldas „Naiste öid“, mil linn oli ainult naiste võimuses.