„Sakslaste kätte sõjavangi langenud vanemleitnant Jakov Jossifovitš Džugašvili ülekuulamise protokollist selgub, et vangi langes ta 1941. aasta 16. juulil Ljasnovo piirkonnas, olles 14. tankidiviisile allunud 14. haubitsapolgu patareikomandör,“ ütles ajakirjanikele Venemaa relvajõudude kindralstaabi sõjaväeakadeemia sõjaajaloo instituudi vanemteadur, ajalooteaduste kandidaat Mihhail Zujev, vahendab Lenta.ru.

Zujevi sõnul öeldakse dokumentides, et 1942. aasta aprillist juunini hoiti Džugašvilit laagris Hommelsburi linna juures. Nõukogude Liidu siseministri Ivan Serovi 1946. aasta 14. septembrist pärit ettekande järgi näitas uurimine, et 1943. aasta märtsis saabus Džugašvili Sachsenhauseni koonduslaagri erilaagrisse A. Seal pidas ta end üleval sõltumatult ja endassesulgunult, kutsudes esile administratsiooni põlguse.

1943. aasta lõpus oli Džugašvili jalutuskäigul. Tunnimees nõudis, et ta naaseks barakki. Selle asemel läks Džugašvili traattõkke juurde. „Pärast tunnimehe hõiget hakkas Jakov vanduma, tiris ära vormipluusi krae ja karjus tunnimehele: „Tulista!“ Tunnimees tulistas pähe ja tappis Džugašvili,“ ütles Zujev.

Seni on Džugašvili tapmise kohta käibel olnud kaks versiooni. Ühe järgi suri ta sõjavangis, teise järgi lahingus.

Jakov Džugašvili sündis 1907. aastal. 1925. aastal abiellus ta 16-aastase tüdrukuga, kuid Stalin oli selle abielu vastu. Jakov tahtis end maha lasta, sai vigastada, aga jäi ellu. Pärast seda kirjutas Stalin kirjas: „Anna minu poolt Jašale edasi, et ta käitus nagu huligaan ja šantažöör, kellega mul ei ole ega saa olla enam midagi ühist.“

Jakov lõpetas Moskvas kõrgema tehnikakooli ja seejärel suurtükiväeakadeemia. 1936. aastal tahtis ta teist korda abielluda, kuid suhe purunes enne abielu sõlmimist. Naine sünnitas siiski Jakovile poja Jevgeni Džugašvili, kellest sai 1996. aastal Jossif Stalini ideeliste järglaste Gruusia ühenduse esimees ning 2001. aastal Gruusia uue kommunistliku partei peasekretär. Jakov abiellus samal aastal uue naisega ja 1938. aastal sündis neil tütar. Rindele läks Jakov 1941. aasta 24. juunil.