Selle informatsiooni taga on USA Luure Keskagentuuri (CIA) endine analüütik ja praegune Terrorismi vastase tegevuse keskuse üks juhte Jarret Brachman. Oma usutluses ajalehele The New York Timesile ütles Brachman, et Abu Yahya al-Libil on suured šansid saada Osama bin Ladeni mantlipärijaks ning viia al-Qaida uuele tasemele.

Ajaleht toob samuti välja mitme anonüümseks jääda soovinud analüütiku seisukoha, kelle arvates on al-Libil teiste tuntud al-Qaida liidrite ees eelis — nimelt, liibüalasel on teoloogiline haridus. Ta on õppinud islamit süvendatult kaks aastat.

USA võimude arvates peidab al-Libi end koos oma kaasvõitlejatega Pakistani-Afganistani piiriäärses piirkonnas, kus toimub tihti väiksemaid lahinguid lääneliitlaste ja Pakistani üksustega. Arvatakse, et samas peidab ennas ka bin Laden ise.

Varem on Luure keskagentuuri rahvusliku luure juht John Michael McConnell oma Kongressile tehtud ettekandes teatanud, et tegelikkuses kontrollivad al-Qaidat Egiptuse võitlejad ning „ajuks” on tähtsuselt teine mees rühmituses — egiptlane Ayman al-Zawahiri.