Sõjaaja Ringhäälinguteenistuse autoriteetne hääl oleks Nõukogude Liidu tuumarünnaku korral iga kahe tunni tagant edastanud inimestele nõuandeid, vahendab AFP.

„Riiki on rünnatud tuumarelvadega. Kommunikatsioonid on katkenud ning ohvrite arv ja kahjude suurus ei ole veel teada,” öeldakse teadaandes.

„Pidage meeles, te ei saavuta midagi, püüdes põgeneda. Lahkudes kodust asetate end suuremasse ohtu... Radioaktiivne saaste, mis tekkis tuumaplahvatuse tagajärjel, on mitu korda ohtlikum, kui te sellega vabas õhus kokku puutute,” jätkub teadaanne.

„Jääge sellele lainepikkusele, olge rahulikud ja püsige kodudes.”

Tegemist on osaga Briti rahvusarhiivis avalikustatud säilikutest.

Tuumasõja võimalus kahe suurvõimu, Moskva ja Washingtoni vahel oli külma sõja ajal aastakümneid reaalne oht. Sel ajal tehti ka mitmeid õppefilme käitumisest tuumasõja ajal.

Arhiivimaterjalid sisaldavad ka soovitusi, et BBC annaks otse-eetrisse uudiseid, et kinnitada oma olemasolu ning vaidlusi selle üle, kes peaks teateid ette lugema, et neil oleks võimalikult autoriteetne toon.

Hoolikalt sõnastatud peamine teadaanne, mida oleks korratud iga kahe tunni järel, sisaldas nõuandeid selle kohta, kuidas säilitada ressursse pärast tuumarünnakut.

„Püsige oma kodudes ja kui te elate piirkonnas, mille kohta on antud radioaktiivse saaste hoiatus, püsige siseruumides kuni antakse teada, et väljumine on ohutu.”

„Teadaanne esmase ohu möödumisest antakse sireenide abil ja seda korratakse sellel lainepikkusel. Hoolitsege, et kõik gaasi- ja kütusekraanid oleksid kinni keeratud ja tulekahjud kustutatud.”

„Vett tuleb tarbida jaokaupa ja kasutada ainult vältimatuks joomiseks ja toiduvalmistamiseks. Seda ei tohi kasutada vesiklosettides. Säästke ka toitu, võib juhtuda, et sellest peab piisama 14 päevaks või kauemaks.”

„Me kordame seda saadet kahe tunni pärast. Jääge sellele lainepikkusele, aga lülitage oma raadiod praegu välja, et säästa patareisid kuni me uuesti eetrisse tuleme.”

„See on selle saate lõpp.”