Täpsemalt andsid Vene energeetikaminister Sergei Šmatko ja Austria majandusminister Reinhold Mitterlehner allkirjad valitsustevahelisele lepingule South Streami gaasitoru kasutamise osas, teatas Interfax.

Putin kritiseeris ka South Streami projektiga konkureerivat Nabucco gaasitoru plaani, millega Euroopa Liit tahavb vähendada sõltuvust Vene gaasitarnetest, tuues esile asjaolud, et Nabucco varustamise osas pole sõlmitud veel ühtegi lepingut, teatas Reuters.

Putin lisas, et ta ei ole teiste gaasitorude vastu, kuid märkis, et Venemaa suudab gaasiga varustada kõiki oma kliente.

Austria kantsler Werner Faymann aga ütles, et South Streamiga ühinemine ei tähenda Austria jaoks Nabuccole selja keeramist või tunnistamist, et kaks gaasitoru üksteist välistavad, ning et Austria on eelkõige huvitatud tarnevalikute rohkusest. Nabuccoga on Austria juba ühinenud.

South Stream on Vene energiafirma Gazprom ja Itaalia ENI ühisprojekt, mis peaks valmima 2013. aastaks. See hakkab kulgema mööda Musta mere põhja Bulgaariani, kus see jaguneb kaheks haruks: lõunasse üle Kreeka Itaaliasse ja läbi Serbia ning Ungari Austriasse ja sealt omakorda edasi teistesse Euroopa Liidu riikidesse.

Konkureeriv projekt Nabucco, mida juhib Europa firmade konsortsium, kuhu kuulub Austria OMV, Bulgaaria Bulgargaz, Türgi Botas, Saksa RWE, Ungari MOL ja Rumeenia Transgaz Venemaad ei läbi.