Vaidlustus on juba Austria põhiseaduskohtule esitatud, teatas pressiesindaja Christian Neuwirth kolmapäeval. See on väga mahukas ja koosneb 150 leheküljest, vahendab Austria ajaleht Die Presse.

Vaidlustus sisaldab osalt teadaolevaid ja osalt seni teadmata süüdistusi, mis puudutavad reeglite rikkumisi eriti valijakaartidega ümberkäimisel, teatas Neuwirth.

Vaidlustuse alus võib muu hulgas olla see, et kuues valimisringkonnas ei olnud valijakaardid õigeks ajaks üle loetud. Valimiste edukaks vaidlustamiseks ei piisa aga, et seadust ei täidetud korrektselt valijakaartide ülelugemise lõppemise ajahetke osas. Tuleb tõestada, et nende vigade tõttu moonutati otsustavalt valimiste tulemust.

Van der Bellen kogus lõplike valimistulemuste järgi Hoferist rohkem 30 863 häält ja pälvis 50,35 protsendi valijate toetuse.

Põhiseaduskohtul on vaidlustuse üle otsustamiseks aega neli nädalat. Kui on tõepoolest asjassepuutuvaid valimiskorra rikkumisi, millel on otsustav mõju tulemustele, peab ülemkohus kogu valimisprotsessi või selle täpselt määratletud osad kehtetuks kuulutama. Iga õigustühiseks kuulutatud valimiste osa tuleb seejärel korrata.