Mõlemad Austria opositsioonierakonnad, sotsiaaldemokraadid (SPÖ) ja Liste Jetzt nimetasid paremäärmuslikku Austria Vabadusparteid (FPÖ) esindavat Kicklit julgeolekuriskiks.

„Kickl ei ole salateenistuse skandaali ja oma kontaktidega parempopulistide ja paremäärmusliku identitaarse liikumisega mitte ainult raskelt kahjustanud Austria rahvusvahelist mainet, vaid ka kõigi austerlaste julgeolekut,” ütles SPÖ parlamendifraktsiooni esimees Jan Krainer.

Krainer nõudis, et Austria liidukantsler Sebastian Kurz, kes esindab Austria Rahvaparteid (ÖVP), asja lõpuks käsile võtaks.

Liste Jetzt asutaja Peter Pilz tahab aga Kurzile julgeolekunõukogus „tähtsat nõu” anda – nimelt, et Austria saab terrorismiga võidelda ainult koos Euroopa partneritega ja seda saab teha ainult siis, kui Kickl enam siseminister ei ole, sest Kickli tõttu tõrjutakse Austriat üha enam rahvusvahelisest julgeolekukoostööst kõrvale.

Kickl on tähelepanu keskpunktis, sest Uus-Meremaal Christchurchis 50 inimest maha lasknud austraallane annetas enne oma tegu 1500 eurot Austria Identitaarsele Liikumisele (IBÖ) ning Kicklit süüdistatakse lähedastes suhetes selle liikumisega.

Oma kõnes paremäärmuslaste kongressil „Euroopa kaitsjad” 2016. aastal nimetas Kickl publikut, sealhulgas identitaare, „mõttekaaslasteks”.

Saksa poliitikud reageerisid seoses Christchurchi tulistaja kohta käivate paljastustega murelikult ja tõstatasid küsimuse, kas Kickli läheduse tõttu paremäärmuslikele gruppidele saab edaspidi vahetada julgeolekualaseid andmeid Saksa ja Austria julgeolekuvõimude vahel.

Saksamaa Sotsiaaldemokraatliku Partei (SPD) peasekretär Lars Klingbeil ütles Bildile järgmist: „FPÖ ja identitaaride vahelised sidemed, eeskätt Austria siseministri Kickli isikus, on hirmutavad. Ma nõuan et Seehofer (Saksamaa siseminister Horst Seehofer – toim) kontrolliks nüüd kiiresti, kas julgeolekualaste andmete vahetamine Austriaga on nendel asjaoludel edaspidi võimalik.”

„Samal ajal, kui identitaarne liikumine on Saksa põhiseaduskaitse jälgimise all, seisab Austria siseminister Kickl paremäärmuslikule ühendusele ilmselgelt lähedal. Võttes arvesse seost Christchurchi atentaadi toimepanija ja identitaaride vahel, peaks liiduvalitsus kontrollima, kas julgeolekualast informatsiooni saab edaspidi Austria siseministriga jagada. Koostöö härra Kickliga tuleb uurimise alla võtta.”

„Austria siseministri lähedus identitaarse liikumisega, millel on väidetavalt side Christchurchi atentaadi toimepanijaga, on ärevust tekitav. Me peame endalt eriti Saksamaal küsima, milliseid julgeolekualaseid andmeid saab jagada FPÖ siseministriga, kes on kunagi pidanud loenguid selle parempoolse kaadri ees,” ütles Saksamaa valitseva Kristlik-Demokraatliku Liidu (CDU) välispoliitikaekspert Elmar Brok Bildile.

Ka Briti konservatiivne poliitik Tom Tugendhat on väljendanud kahtlust Austria julgeolekuvõimude usaldusväärsuse üle. Tugendhat ütles ajakirjale Profil, et on raske vaadata heatahtlikult sellisele organisatsioonile nagu Austria siseministeerium, kui seda juhib FPÖ liige.