„Tagesschau” teatel oli see just Strache, kes viis FPÖ pärast 2005. aastal parteijuhiks saamist Vene-sõbralikule kursile. See kulmineerus 2016. aastal viieaastase koostöölepinguga Vene võimuerakonnaga Ühtne Venemaa. Moskvas lepiti kokku „seadusandliku tegevuse kogemuste” vahetamises ning noorte põlvkondade harimises „patriotismi ja töörõõmu” vaimus.

Kohtumise Ibizal korraldanud Gudenus sõlmis sidemeid Venemaaga juba ammu. Oma ametliku eluloo järgi käis ta aastatel 1995-2003 vene keele kursustel Moskva Lomonossovi ülikoolis. Samuti oli ta Venemaaga sidemeid omanud ettevõtte juht.

Poliitiliselt omandas Gudenus Euroopa Liidu suhtes skeptilised ja konservatiivsed vaated, mis viis ta kokku Vene oligarhi Kontantin Malofejeviga, kes nimetab end „õigeusklikuks monarhistiks” ja on Euroopa Liidu sanktsioonide nimekirjas tegevuse pärast Ida-Ukrainas.

Malofejev rääkis oma kohtumistest Gudenusega 2016. aasta intervjuus Austria ajakirjale Profil. Malofejev meenutas vaimustusega ühist õhtut FPÖ poliitikutega Krimmis, mis toimus sealse Venemaaga ühinemise referendumi päeval. Gudenus oli referendumil vaatleja ja kuulutas kõik reeglipäraseks.

Malofejev ütles, et tunneb ka Strachet ja lisas, et toetab FPÖ programmi. Talle meeldis suhtumine sisserändajatesse ja euroskeptiline orientatsioon.

Strache on muu hulgas rääkinud „dekadentlikust läänest” ja „õigest eluviisist” idas. Gudenuse sõnul on aga Euroopa Liit „homoseksuaalide lobitöö”.

Kui FPÖ oli 2017. aastal võimule saanud, tekitas sensatsiooni Austria välisministri Karin Kneissli pulm: külla saabus Venemaa president Vladimir Putin isiklikult ja tantsis pruudiga, kes tänas kombeka kniksuga. Strache kaitses Putini kutsumist ning ütles, et viimane on „armastusväärne, kahe jalaga maa peal seisev, avatud ja südamlik”.

Strache rääkis muidugi ka Venemaa-vastaste sanktsioonide lõpetamise vajalikkusest ja võttis osa Austria liidukantsleri Sebastian Kurzi kohtumisest Putiniga. Kurz jättis aga FPÖ-le olulised ministeeriumid – kaitseministeeriumi ja siseministeeriumi – ning kontrolli salateenistuste üle.

Saksa ajaleht Welt am Sonntag teatas, et Saksamaa sisejulgeolekuteenistuse, Põhiseaduse Kaitse Liiduameti (BfV) juht Thomas Haldenwang on rääkinud „märkimisväärsetest riskidest” luurekoostöös Austriaga, pidades muu hulgas silmas FPÖ tihedaid kontakte Moskvaga.