"Eesistujamaa Portugal pöördub meie poole (EL-i eesistumise) järelejäänud päevade jooksul, tõenäoliselt tuleval nädalal, kui ta on saavutanud konsensuse ülejäänud 13 riigiga," ütles Schüssel. "Pall on neljateistkümne väljakupoolel."

EL-i riigid külmutasid kahepoolsed poliitilised kontaktid Austriaga, kui seal tuli veebruaris võimule valitsuskoalitsioon, millesse kuulub rassismis ja ksenofoobias süüdistav Vabaduspartei.

Vaidlused Austria üle on varjutanud muud EL-i tegemised ning ähvardavad pidurdada liidu sisereformi ja laienemist.

Schüsseli sõnul on ta valmis igasuguseks diloogiks, kuid Austria ei allu teiste 14 riigi diktaadile. "Me oleme vaba sõltumatu riik ja kavatseme selleks ka jääda," teatas ta.

Kui Portugali eesistumisaja lõpuks, 30. juuniks, sanktsioonide küsimuses mingit nihet ei saavutata, hakkab Austria valmistuma referendumiks, millega tahab demonstreerida oma rahva rahulolematust sanktsioonidega.

Schüsseli sõnul ei ole ta siiani sanktsioonide kohta ühtki ametlikku ettepanekut sanud.

Opositsiooniliste sotsiaaldemokraatide liider Alfred Gusenbauer ütles, et talle näidati möödunud nädalal Briti välisministri Robin Cookiga kohtumisel dokumenti, mis on aluseks kirjale, mida Portugali peaminister Antonio Guterres levitab EL-i valitsusjuhtide hulgas.

"Esiteks öeldi kirjas, et EL-i meetmeid esialgu ei tühistata," ütles Gusenbauer. "Teiseks, peab eesistuja uurima Austria olukorda, kuigi terminit "monitooring" ei kasutata. Kolmandaks, kahepoolsed suhted tuleb igal juhul eraldi üle vaadata."

Gusenbaueril on head suhted EL-i valitsusjuhtidega, kellest suurem osa on sotsiaaldemokraadid.