Infoagentuuri Reuters teatel oli prokurör Stefan Apostol nimetanud 67-aastast kirjanikku Viini kohtus Euroopa uusnatside üheks ideoloogiliseks liidriks. Gerd Honsik ise nimetas ennast kohtus vaadetelt sotsiaaldemokraadiks, lükkas kõik süüdistused tagasi ja lubas kindlasti kohtuotsuse edasi kaevata.

Tema sõnul pole ta kunagi täielikult eitanud gaasikambrite olemasolu Saksa kontsentratsioonilaagrites, kuid on eitanud raamatutes avaldatud tüüpilisi väiteid, mis demoniseerivad natsionaalsotsialismi.

Kohtuprotsessi põhjuseks sai mitu Honsiku poolt kirjutatud raamatut ja tema toimetatud ajakirjas Halt (Seis) ilmunud materjalid.

Ka Honsiku advokaadile Herbert Schallerile tahtis prokurör Apostol süüdistuse kaela määrida, sest advokaat tõi välja fakti, et esimesena kahtlesid gaasikambrite olemasolus „toredad ja õiglased välismaalased", mitte Honsik, vahendab Deutche Welle.

1992. aastal mõisteti Gerd Honsikule sarnaste süüdistuste alusel poolteiseaastane vabadusekaotus 1988. aastal ilmunud raamatu „Õigeksmõistmine Hitlerile?" eest.

Kirjanikul aga õnnestus riigist õigeaegselt lahkuda ja asuda elama Lõuna-Hispaaniasse Málagasse, kus ametlikus holokaustiteoorias kahtlemine või selle eitamine pole erinevalt Saksamaast ja Austriast keelatud.

Hispaania keeldus algul kaks korda Honsikut Austriale väljaandmast, kuid oli seda siiski 2007. aastal pärast kirjaniku rahvusvaheliselt tagaotsitavaks kuulutamist sunnitud tegema.

Infoagentuuri Deutsche Presse-Agentur väitel on Honsiku onu SSi Hauptsturmführer (kapten) Amon Leopold Göth, kes Teise maailmasõja ajal oli Poolas asuva Płaszówi kontsentratsioonilaagri komandant ning juhtis väidetavalt isiklikult Krakówi geto likvideerimist.      

2005. aastal jõudis Austria kohus juba mõista holokaustis kahtlemise eest karistuse kuulsale Suurbritannia ajaloolasele David Irvingule. Talle mõistetud kolmeaastane vabadusekaotus asendati hiljem üheaastase vangistuse ja kaheaastase tingimisi karistusega.  

Jaanuaris 2008 mõisteti analoogsete süüdistuste alusel kuueks aastaks vangi Viini linnanõukogu liige Wolfgang Fröhlich.