Austria justiitsministeeriumi juhtivametniku Christian Pilnaceki esitatud andmetest nähtub, et läinud reedel kell 10.25 Viini aja järgi otsustasid Austria prokurörid pärast vahistamisorderi koopia saamist, et selles ei ole piisavalt täpselt öeldud, milliseid kuritegusid nimelt Golovatovile inkrimineeritakse, vahendab BNS.

Leedule anti küsimuse konkretiseerimiseks aega kuni keskpäevani, hiljem pikendati tähtaega kella 14-ni. Kell 14.45 lasti Golovatov vabaks.

Leedu prokurörid väidavad, et esitasid Austriale kõik vajalikud andmed kell 14.37 Austria aja järgi ehk kaheksa minutit enne Golovatovi vabakslaskmist.

Leedu ametiisikud väidavad, et kahtlusaluse väljaandmist taotlevale poolele tuleb anda 18 päeva informatsiooni esitamiseks ja kuni 40 päeva täiendava informatsiooni esitamiseks.

Euroopa Komisjoni õigusküsimuste volinik Viviane Reding ütles, et konflikti aluseks olev küsimus kuulub Austria ja Leedu vaheliste kahepoolsete suhete valda, sest antud juhul ei rakendu Euroopa vahistamisorder. Austria teeb selle rakendamisel erandi kuritegude suhtes, mis pandi toime enne 2002. aastat.

Samas ütles volinik, et poliitilisi ja juriidilisi küsimusi tuleb hoida lahus. "Kõikide Euroopa Liidu liikmesriikide kohustus on teha oma partneritega siiralt koostööd," ütles Reding.

Leedu ametiisikute sõnul tuleb neil juhtudel, kui ei rakendu Euroopa vahistamisorder, lahendada väljaandmisküsimusi 1957. aasta Euroopa konventsiooni järgi. See leping ei ole mitte EL-i õigusbaasi osa, vaid Euroopa Nõukogu dokument.