Big Day Out kontserdi korraldajad olid sunnitud peale meelepahatormi oma otsuse ära muutma ja teatasid, et rahvuslipp on siiski lubatud, samas paluvad organisaatorid selle lehvitamisest sellegipoolest hoiduda, teatab BBC.

Poliitikud ja veteranide organisatsioonid ründasid ägedalt meelelahutusärimehi katse eest rahvuslipu kasutamist keelata. “Ettepanek keelata Austraalia lipu näitamine iialgi ükskõik kus Austraalias on solvav ja jääb solvavaks miljonitele austraallastele,” teatas konservatiivne peaminister John Howard.

“Korraldajad ei peaks oma veidraid poliitilisi vaateid rammima noorte austraallaste kõrist alla, kes on huvitatud vaid meeldivast päevast väljas,” ütles Howard.

Austraalia veteranide grupi president Don Rowe süüdistas meelelahutusärimehi aga rahvussümboli keelustamise katses, kuigi see lipp esindab rahvuslikku ühtsust ja on riiki teeninud kahes maailmasõjas.

Big Day Out on Austraalia suurimaid väliõhukontserte, mida peetakse riigi suuremates linnades. Kontserdil astuvad üles maailma tuntuimad bändid.

Ürituse korraldajad teatasid, et kavatsevad rassikokkupõrgete ära hoidmiseks väravas konfiskeerida moslemite pearätikud ja rahvuslikud lipud, muu hulgas ka Austraalia rahvuslipud. Selline teade tõi kaasa meelepahatormi ja kriitikalaviini.

Korraldajad olid seepeale sunnitud selgitama, et lippe polnud kunagi plaanis ära keelata, kuid kõiki inimesi kutsutakse üles lippe mitte kaasa võtma. Korraldajate sõnul on nad mures, et võivad korduda aasta tagused rassikokkupõrked, mil Sydneys toimusid kaklused moslemite ja kohalike valgete vahel.

Ürituse produtsent Ken West ütles, et rahvuslippu on kasutatud “gängi värvidena”. Korraldajad tõid ürituse päeva võrra ettepoole, et see ei kattuks Austraalia rahvuspühaga. Nii soovitakse vältida rahvuslike meeleolude teket kontserdil.